https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
10 Kasım Töreni Günün Anlam Ve Önemini Belirten Öğretmen Konuşması - Rüya Tabirleri
Anasayfa » Haber » 10 Kasım Töreni Günün Anlam Ve Önemini Belirten Öğretmen Konuşması

10 Kasım Töreni Günün Anlam Ve Önemini Belirten Öğretmen Konuşması

Sevgili müdür, sevgili öğretmenler, sevgili öğrenciler.

Bugün burada Sayın Kemal Atatürk’ü vefatının 80. yılında anmak için toplandık. Bugünden itibaren hafta boyunca Atatürk’ün Türk tarihindeki yerini ve Türk milleti için önemini anlatan çok sayıda yazı, konuşma ve afişlerle karşılaşacaksınız. Hepsinde Atatürk’ün vatanseverliğine, bağımsızlık tutkusuna, cesaretine, kahramanlığına ve daha birçok özelliğine tanık olacaksınız. Öte yandan bu törende Atatürk’ün eğitime verdiği önemden bahsetmek istiyorum.
Atatürk’ün hayatı boyunca eğitime verdiği önemi her fırsatta dile getirmeye çalışıyoruz. Ancak ölüm döşeğindeyken bile bu konuyla ilgilendiğini çok azımız biliyoruz. Hayatı boyunca düşman güçleriyle savaşan bu adam, içindeki cehaletle de mücadele etmiştir.

Ne yazık ki Osmanlı insanı kendini bilinçli olarak cahil bırakmış ve hem içeriden hem de dışarıdan sömürülmek istemiştir. Bu devletlerin yöneticileri, Birinci Dünya Savaşı’nın başlıca amacının zayıf hastaların tamamen yok edilmesi ve Türklerin hem Avrupa’dan hem de Anadolu’dan Asya ovalarına sürülmesi olduğunu kendilerince ifade ettiler. Ancak hiçbir ülke, insanlık tarihinin en büyük dehasının Mustafa Kemal Atatürk gibi bir Osmanlı subayı olabileceğine inanmadı. Sonunda yanan ve harap olan bir ülkenin ordusunu yeniden kurmayı ve düşman askerlerini denize dökmeyi başardı. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıntıları üzerine yeni ve çağdaş bir cumhuriyet kuran Mustafa Kemal ve arkadaşları, milletin eğitimi ve bilinçlenmesi için de çok çalıştılar.

Kurtuluş Savaşı’nın en kasvetli günlerinde bile milli eğitim konusu unutulmamış ve ilk eğitim konferansı yapılmıştır. Eğitimin vatansever olması ve ülkeyi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarması en önemli etkendi. Bu amaçla Cumhuriyetin ilanından hemen sonra yurdun her köşesinde okullar açılmış, üniversiteler tarafından araştırma yapmak için kaynaklar oluşturulmuş ve kapsamlı bir eğitim devrimi başlatılmıştır.

Atatürk, 1 Kasım 1938’de yapılacak TBMM’nin açılış törenine rahatsızlığı nedeniyle katılamadı, ancak Başbakan Celal Bayar’a okuması için bir konuşma hazırladı. Bu metinde eğitime büyük bir göndermede bulunmuş, eğitimi ve ulusal üniversiteleri geliştirmek için çeşitli önlemleri dile getirmiştir. Yani Atatürk son nefesinde bile Türk milletinin eğitimini düşünmüş ve bununla ilgili çalışmaları yakından takip etmiştir.

10 Kasım’da aziz hatırasını anarken, onun kurduğu cumhuriyeti yüceltmek için çok çalışmamız gerektiğini unutmamalı ve onunla gurur duyacak bir Türk genci olmak için çaba göstermeliyiz.

Dudaktan Kalbe Muhammed Emin Yurdakul

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın