Amasya’nın içinden geçen ve uzunluğu 519 kilometre olan Yeşilırmak’ta nesli tehlike altında olan ve koruma altındaki hayvanlar arasında yer alan su samuru ailesi de görüldü. Balıkçıların yayın balığı zannettiği su samurunu gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi.
İlki Amasya’da
Umar Ismail Hakkı Alverdi, akşam saatlerinde suda hızla hareket eden 8 su samurunu ilk gördüğünde yayın balığı olduğuna inandığını belirterek, “Yayınlandı sandım. Gördüğümde bol geldi av iyi gidecek sandım. Sonradan su samuru olduğunu öğrenince çok hoşuma gitti. Çünkü ilk Amasya’da görüldü” dedi.
“8 saydım”
Alverdi, samurun zarar görmemesi için hemen olta iğnelerini topladığını anlatarak, Daha sonra telefonumla fotoğraf çekmeye çalıştım. 8 saydım. Nesli tükenmekte olan bir tür olduğunu duydum. Açıkçası, seni şehrimizde yaşadığımı görmek beni çok mutlu etti.” dedi.
su samuru çağırmak
Amatör balıkçılar bugünlerde evlerine eli boş dönüyor çünkü Şirin Köprü çevresinde görülen su samurları bölgede balık tutuyor. Emekli bir işçi olan Ali Shaheen, tabiatı güzelleştiren şarap imalathanelerine değindi. “Samur kardeşlerim balığı bize bırakın, hepsini yemeyin.” dedi.
su samuru hakkında
Su samuru (Lutra lutra), nehir ve göl kıyılarında yaşayan sansar familyasından etçil bir memelidir. Su kenarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada, girişi su altındadır. Kuru yapraklar ve yosun içinde barındırılır. Ayrıca bir açıklık bırakır.
Uzun silindirik gövdeli, düz başlı, uzun bıyıklı ve küçük kulaklıdır. Ayakları kısa, beş parmaklı ve kısmen perdelidir. Çoğunun rengi koyu kahverengidir. Kalın tüylü su geçirmez derileri kürkte değerlidir. Suda parlak bir şekilde yüzer. Balık tutan kurbağalar. Kuşlar ayrıca yumurta ve fare yerler. Özel eğitimli köpekler tarafından avlanır. Suya dalarken burun deliklerini ve kulak açıklıklarını kapatır. Düzleştirilmiş kuyruğu dümen olarak kullanılır. 1.5 metre uzunluğunda ve 15 kg ağırlığında bir kuyruğu vardır. Alt bezlere yağlı ve kokulu bir madde salgılar.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]