F-16’ların Türkiye’ye satışını kısıtlayıcı şartlara bağlayan ABD’li New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Maryland Senatörü Chris Van Hollen tarafından yapılan eklemeler, 2023 ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın (NDAA) Senato versiyonundan kaldırıldı. ).
ABD Senatosu, 2023 savunma bütçesini içeren NDAA tasarısını sonuçlandırmak için toplandı.
Tasarıya yaklaşık 900 ilave madde hâlâ tartışılıyor.
2 makale kaldırıldı
Kongre kaynaklarından edinilen bilgilere göre, ABD’den F-16 satın almayı şart koşan New Jersey Senatörü Menendez ve Maryland Senatörü Van Hollen’in yaptığı iki ekleme de tasarıdan çıkarıldı.
Biden’ın onayına gönderiliyor
Senato, NDAA tasarısını tamamladıktan sonra, Meclis versiyonuyla ortak bir metne dönüştürülecek ve onay için ABD Başkanı Joe Biden’ın ofisine gönderilecek.
Türkiye’nin F-16’yı satın almasını gerektiren benzer bir ilave, NDAA tasarısı için Temsilciler Meclisi’ne eklendi, ancak bu ilavelerin ortak metinde çıkarılması bekleniyor.
Diplomatik çabalar artıyor
Senato’daki bu değişiklikte Türkiye’nin Washington’daki diplomatik çabalarının etkili olması dikkat çekicidir.
Menendez, Pentagon bütçesini içeren ve F-16’nın Türkiye’ye satışını şartlı hale getiren tasarının Senato versiyonuna aynı eki içeren 2023 tarihli NDAA tasarısının bir kopyasını Meclis’e sundu.
Ayrıca, Silah İhracatının Kontrolü Kanunu kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satılmaması ve F-16 modernizasyon kiti satılmaması şartı ve bu hüküm ilgili Senato ve Meclis komisyonlarından muaf tutularak, sorusunun ulusal güvenlik çıkarlarına zarar vereceği ve bu silahların Yunanlılara satılmadığı Amerikan misyonuna zarar verecekti. Hava sahasını tekrar tekrar ihlal etmemesi için somut adımlar atılması halinde cumhurbaşkanının bu maddeyi uygulamaktan muaf tutulacağını belirtti.
Öte yandan Maryland Van Hollen’dan Senatör, uçakların Kürt Halkı Koruma Teşkilatı/PKK terör örgütüne karşı kullanılmaması, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’da NATO üyeliğini kabul etmesi şartını da ekledi.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]