https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Bozkurt Destanı Konusu Kısaca özeti Içeriği Hangi Devlete Ait - Rüya Tabirleri
Anasayfa » Haber » Bozkurt Destanı Konusu Kısaca özeti Içeriği Hangi Devlete Ait

Bozkurt Destanı Konusu Kısaca özeti Içeriği Hangi Devlete Ait

Bozkurt Destanı hikâyelerine göre Göktürkler savaşta yenilmişlerdir. Herkes ölür ve geriye sadece yaralı bir Türk kalır. Bu genç Türk kızı bir kurt tarafından evlat edinilmiş ve büyütülmüştür. Daha sonraki zamanlarda Göktürkler yine bu boz kurdun soyundan geldiler. (Bu nedenle Uygur Türkçesi kökenli destanla karıştırılmamalıdır.) Bozkurt destanı ile ilgili tüm detaylar Çince yazılı kaynaklardan alınmıştır.

6. yüzyıldan 8. yüzyılın ortalarına kadar hüküm süren Göktürklerin soy ağacı ve varoluş öyküsüdür bir bakıma. Türk milletinin yeni bir kol şeklinde yeniden ortaya çıkışı da diyebileceğimiz bozkurt destanı, Türk kök yazıtlarında Bilge Kağan oratoryosunun ilk cümlesi ile ele alınacaktır: “I. Tengri gibi,” Tengri’den gelen Bilge Kağan’ı bırakarak, Tengri istediği için hanların tahtına çıktı. “Öyleyse Türk milleti nasıl olacak?
Ayrıca kutsama istedikleri bildirildi.

Bozkurt Destanı Çin kaynaklarında geçmektedir. Farklı varyantları olmasına rağmen, ana hatları aynı olan ancak isimlerin Çince yazılmasından kaynaklanan farklılıklar nedeniyle ayrı görünen üç varyant olarak yazılmıştır.

Bozkurt Destanı’nda bahsedildiği gibi Göktürkler, Göktengri tarafından gönderilen dişi bir bozkurt ile bir Türk’ün soyundan geldiklerine inanırlardı.

Boz kurdun tüm Türklerin ulusal sembolü olmasının sebeplerinden biri de kurtların her zaman özgür olmaları ve özgürlükleri için canlarını feda etme riskini almalarıdır. Türkler hürriyetlerine çok önem verdikleri için milletlerini kurtlarla ilişkilendirmişler ve kurdu sembolleri haline getirmişlerdir.

Geçmişte Türklerin bozkurda önem vermek yerine kutsal saydıklarını görüyoruz. Özellikler Gri bir kurdun kafası, Göktürklerin resmi bayrağının masmavi rengindeydi (mavi, Göktengri’yi simgeliyor). Bunun dışında günümüz Türki Cumhuriyetlerinin bazı bağımsız cumhuriyetleri de resmi devlet bayraklarında bozkurt sembolünü kullanmaktadır.

Bozkurt, günümüzde Türk milliyetçiliğinin vazgeçilmez bir simgesidir. Bozkurt Destanı da Ergenekon Destanı da Büyük Türk Destanı’nın bir parçasıdır ve Göktürkler dönemini konu alır. Ergenekon Destanı, Bozkurt Destanı’nın ana hatları üzerine kuruludur ve bu destanın özgürce genişletilmiş halidir diyebiliriz.

Daha doğrusu Bozkurt destanı ile kökenini özdeşleştiren Türk menşei, gelişimini ve güçlenmesini, yayılma ve büyüme dönemlerini de Ergenekon destanı ile açıklamıştır. Çin tarihlerinde de yazılı olan Bozkurt destanının bittiği yerde Ergenekon destanı başlar. Bozkurt destanının devamı Ergenekon destanıdır.

Türk destanları

“Göç Destanı Bu Destan”

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın