medyauzmani.com
Buzlar Çözülmeden Tiyatro Oyununun Konusu Özeti Kısaca özet – Rüya Tabirleri

Buzlar Çözülmeden Tiyatro Oyununun Konusu Özeti Kısaca özet

Çözülmeden önceki tiyatro oyununun konusu ve özeti

Etkinlikler; Devrimden sonra karlı yolları kapatılan Anadolu’nun şehir merkezinde geçiyor. Bir akıl hastanesindeki hastalar hastaneyi ele geçirir ve bir akıl hastanesindeki yetkilileri lokavt eder. Bir grup hasta yakın kasabaya giderek kendilerini Ankara’dan gönderilen ilin yeni valisi, jandarma komutanı, sağlık müdürü, maarif müdürü, hakim ve diğer memurlar olarak tanıtır; Oradaki görevlileri de ilticaya gönderiyor. Halk, devrimin karmaşası nedeniyle durumdan şüphelenmiyor.
Şehir merkezi ile ilçe arasındaki telefon ve telgraf hatlarını kesen akıl hastaları ise yolların kapanmasını fırsat bilerek şehri kendileri yönetiyor. Kentte çok büyük ve önemli işler yapan bu yeni idari ekibin lideri olan kaymakam, her iş için acele ediyor ve sürekli buzlar erimeden bütün işlerin bitmesi gerektiğini söylüyor. Kaymakam, ana yollar yapmak, aşevleri yapmak ve içme suyu getirmek için zenginlerden para topluyor; Bu işlerin hepsinde insan çalıştırıyor.
Şehirdeki insanlar fakir, eşraf tarafından sömürülüyor ve eziliyor. Ve yeni hükümdar, ağaların her türlü zorbalık ve hileyle ele geçirdikleri toprakları, çoğu günümüz koşullarında muhtaçlar için işleyemeyen halkın ekmesine izin verir. Ekmek üretiminde hile yaparak halk sağlığını tehdit eden fırını kapatır. Karaborsacılık yapan tüccarlar, kışın insanların ihtiyacı olan yiyecek ve mazotu üç kez satıyor.
Karaborsacıları yakalayan yeni vali, karaborsa ürünlerini halka bedava dağıtıyor.
Emirlerini dağda besleyen eşkıyalar tarafından öldürülen eşraf, halkı terörize etti. Takip eden müfrezelere bizzat liderlik eden kaymakam, kolundan yaralanmış olmasına rağmen dinlenmeden yoğun çalışmaya devam eden dağlarda tek bir haydut bırakmaz.
İşleri kesilen ileri gelenler, “Kasabada isyan çıktı” dediler. Haber gönderir. Yeni vali yardımcısı büyük bir asker ordusuyla şehre gelir ve her şey açıktır. Binlerce kişinin ellerinde sopalar, taşlar ve silahlarla hükümet konağına yürüdüğünü öğrenen eşraf, kalabalığın akıl hastası olduğu anlaşılan mahalle muhtarını öldürmeye geldiğini düşünerek sevinir. hastalık. “Çılgın hükümdarı istiyoruz!” Halkın “Halk kaymakama destek için gelmiş, ileri gelenleri öldürmek istiyor” diye bağırdığı anlaşılınca, eşraf cezaevinde kalmayı tercih ediyor.
Ve bölgenin vali yardımcısı, kalabalığın temsilcisi Hatice’ye sordu: “Halka bir delinin hükmettiği nerede görüldü?” Hatice, “Şimdiye kadar bizi akıllılar idare etti ama her şey yolunda mı efendim? Bırakın bu işi deliler halletsin” dedi. o cevaplar. Halkın Temsilcisi Hatice’yi ikna ederek “Sen deli misin? Bak, deliye deli dedirttin. (…) Bizim ne şanımız, ne makamımız, ne nüfuzumuz var… Sevgili, nereye kadar gidersin, biz adı yok, adı yok, yapacaksın Çılgın topumuza derler…”Ve mahalle hakimine düşerler.
Akıl hastalarının tamamı, kaçtıkları hastaneye götürülmek üzere bir kamyona bindirilir. Son mahalle muhtarı yürüyen bir eskortla yürüyormuş gibi emir verir ve sert asker adımlarıyla kapıdan çıkar.
Givat Fahmy Baskot, karlar erimeden önce
Komedi türünde yazılan oyun, çözülmeden önce iki kez sinemaya uyarlandı. Yazar, bu oyununda devrim sonrası Anadolu’daki olayları esprili ve eleştirel bir duruşla yansıtır:
Onun yerine bunu atadım.
Ne diyorsun Kıdemli Çavuş?
Cetvel ayrıntıları yazarı
Hükümdar yapar. Sonra bir şeyler tıraş etmesi için berbere gönderdi.

“Sunmin Ateş Tiyatro Andromache Tiyatro Oyununun Oyun Özeti ve Teması Özeti”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın