https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Cahit Külebi Kimdir Hayatı şiirleri Edebi Kişiliği Eserleri Yaşamı PDF - Rüya Tabirleri
Anasayfa » Haber » Cahit Külebi Kimdir Hayatı şiirleri Edebi Kişiliği Eserleri Yaşamı PDF

Cahit Külebi Kimdir Hayatı şiirleri Edebi Kişiliği Eserleri Yaşamı PDF

Jahed Kelibi vatansever duyguları işleyen romantik bir sanatçıdır. Modern bir söylem olan topluma önem verirken bir yandan da zengin bir resim evreni olan şiirlerinde popüler edebiyat unsurlarını kullanmıştır. Jahed Qalibi şiirlerinde aşk, ayrılık acısı, hasret, vatan sevgisi gibi konuları işlemiştir. Anadolu insanının hayatını tüm gerçekliğiyle ele alan milli bir bakış açısına sahiptir. Eserleri: Şiir: İnsan, Rüzgar, Milli Mücadelede Atatürk, Yeşerten Otlar, Süt, Ateş, Güz Türküleri, Şiirler, Sıkıntı ve Umut, Türk Mavisi
Başka bir kaynak:
Şair. Celtic köyü Zelle’de doğdu. Sivas Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Yüksek Normal Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu. Mezun olduktan sonra (1940), Antalya ve Antakya’da öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığı’nda müfettişlik (1960-1964), başmüfettişlik (1964-1969), kültür ataşesi ve yurt dışı öğrenci müfettişliği yaptı. ve dönüşünde iki yıl boyunca Kültür Temsilcisi Yardımcısı olarak. 1972’de emekli oldu. Günümüz şairlerinden Jahed Qalibi’nin ilk şiirleri Nazmi Jahed imzasıyla 1938’de “Al-Shabab” dergisinde yayımlandı. Aşırı yeniliklerden kaçınarak Anadolu insanının aşklarını, acılarını, dertlerini âşık üslubuyla anlatmıştır. Aşkın hakim olduğu bu şiirler aynı zamanda şairin anılarını da yansıtır.
Şiir kitapları: 1. Adem Berry (1946), 2. Rüzgarlar (1949), 3. Kurtuluş Savaşında Atatürk (1952), 4. Otların Yeşermesi (1954), 5. Süt, 6. Şiirler (1969) , 7 . Sıkıntı ve Umut (1977), 8. Ateş (1980), 9. Türk Mavisi (Şiirlerinden Seçmeler, 1982), Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı, şiirlerinden biri olan Novit Kodaly, Mustafa Kemal Atatürk’ün Oratoryumunu yaratmıştır. (1953, Yeşeren Otlar ile 1955 TDK Edebiyat Ödülü’nü, Ateş ile 1981 Yeditepe Şiir Ödülü’nü kazandı.

“Badri Rahmi Eyüboğlu’nun şiiri Garep dışında sürekli bir yeniliktir”

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın