medyauzmani.com
Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir Hayatı Biyografisi Eserleri şiirleri PDF – Rüya Tabirleri

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir Hayatı Biyografisi Eserleri şiirleri PDF

Cahit Sıtkı Tarancı kimdir?

(1910-1956) Şiirde kelime ve ses düzenine önem veren sanatçı, sürekli bir biçim ve ölçü arayışı içinde olmuş, hece ve serbest ölçüyle (garip hareketin etkisiyle) şiirler yazmıştır. Şiirlerinde deyim, tekerleme ve popüler kültür unsurlarını başarılı bir şekilde işleyen sanatçı ölüm, ölüm korkusu, yalnızlık, yaşama sevinci gibi konuları yoğun bir şekilde işlemiştir. 1946’da CHP şiir yarışmasında “Otuz Beş Devir” şiiriyle birinci oldu. Eserleri: Şiir: Bir rüyadan güzel, Ötesi, Hayatımda sessizlik, Otuz beş yaşındayım, Korktuğum, Hadi Abbas, Desim Ki’nin mesajı: Ziya’ya Mektuplar (ölümünden sonra yayınlandı.) Hikaye: Cahit Setki’nin hikayesi ve hikayeleri
Başka bir kaynak:
Diyarbakır’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra Paris’te Kamu Hizmeti Okulu ve Siyasal Bilgiler Okulu’nda okudu. Jahed Setki Tarangi, küçük yaşlarda şiirle ilgilenmeye başladı. Çeşitli dergilerde yayımlanan ilk şiirleri, temiz dili ve yeni icatlarıyla dönemin edebiyat çevrelerinde ilgi uyandırdı. Hece ölçüsüne dayalı ilk şiirlerini Ahmet Hamdi Tanpınar ve Nesib Fadıl Çakurk’un etkisiyle yazdı. Şiirlerinde Fransız Sembolistlerinin etkisi görülür. “Otuz Beş Çağ” adlı şiiriyle 1946’da düzenlenen şiir yarışmasını kazandı. Şiirlerinde samimi, duru anlatım ve akıcılık hakimdir. Yaşama sevinci, ölüm, aşk, doğa sevgisi, geçmiş ve yalnızlık en sık kullanılan temalardır. Eserlerini hiçbir akımla ilişkilendirilmeden ortaya koymuştur.
Cahit Sıtkı Tarancı, yaşamı ve sanat anlayışı açısından Türk edebiyat tarihinde önemli bir yere sahiptir. “Sanat sanat içindir” ilkesine bağlı kalan Cahit Sıtki’ye göre şiir, sözlerle güzel biçimler oluşturma sanatıdır. Şiirlerinde saf şiir anlayışına göre ahenk, biçim ve sanatsal anlatıma önem verir. Fransız Sembolistlerinden etkilenmiş ancak şiirlerinde açık semboller kullanmaya özen göstermiştir. Şiirlerinde lirik şiir hakimdir.
Jahed Sitaki “Şairin sorumluluğu ve şerefi sesle başlar ve sesle biter. Aksi halde sadece kelime anlamından beklenen güzellik nesrin sınırları içinde kalır. Ve sonuçta şiir bir söz işidir. Duygular, fikirler ve icatlar daha sonra gelir.” Fikrini savunur. Sürekli biçim ve hacim denemeleri yapan, yer yer görsellere de yer veren Cahit Setki, süslü ifadelerden kaçınarak az sözle çok şey anlatmak ister, zenginliğe önem verir. ses ve söylediklerinin önemi.
Okumakta olduğunuz “Ben bir aşk adamıyım” şiiri, Jahed Sitaki’nin ölüm ve yaşama sevinci temalarını işlediği şiirlerinden biridir. Şiirin ilk bölümünde ölüm kavramı farklı çağrışımlarla derinlemesine işlenir. Şiirin ikinci bölümünde şairin yaşama bağlılığı ve yaşama sevinci hakimdir. Cahit Sıtkı, “Bir gün bu dünyadan göçse bile” dert etmediğini ve büyük bir aşkla kendini hayata adadığını söyler.
Jahed Sıtkı Tarangi’nin Eserleri: Hayatımda Sessizlik, Otuz Beş Yıl (Şiir); Dia’ya Mektuplar (harf) …

“Efflaton Jim Goni Faleh Rıfkı Atay”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın