Anadolu’nun Türk hakimiyetine girmesini konu alan bu destanda Daneşment Gazi ile oğlu Melik Gazi’nin savaşları ve kahramanlıkları anlatılır.
Danişmend Gazi Destanı, Anadolu destan geleneğinde Battal Gazi Destanı ile Satuk Gazi Destanı arasında yer alır. 8. yüzyıldan itibaren Anadolu’da İslamlaşma ve Türkleşme serüvenini anlatan Battal adından sonra aynı mücadele 11-15. yüzyılda Danişmend Gazi destanında görülür. Bölmeler arasındaki kısım açıklanır. Bu dönemde Anadolu’da yaşanan olaylar, Danişmend Gazi’nin efsanevi figürü ile birleştirilir.
X11, Anadolu’nun fethini ve bu fethin kahramanlarını anlatıyor. Sözlü olarak on üçüncü yüzyılda oluşmuştur. Ondokuzuncu yüzyılda yazılan Türk İslam destanlarından biridir. Danişmend-nâme’de anlatılan olaylar, tarihi gerçeklerle örtüşmesi, kahramanlarının yaşamış Türk erkekleri olması ve Anadolu coğrafyasına onların adının verilmesi nedeniyle uzun yıllar tarih ders kitabı olarak kabul edilmiştir.
Köroğlu’nun hikayesi destan olarak adlandırılsa ve bazı destansı nitelikler taşısa da, XX. Yüzyılda Anadolu’dan derlenen örneklerin halk hikâyesi geleneğine daha yakın olduğu kabul edilmektedir. Anadolu’da aşıklar 24 dalda hikaye anlatır.
İçindekiler
Türk destanları
“Bu Çılgın Türkler Bir Şairin Evliliği Özeti”
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]