İçindekiler
dilekçe nedir nasıl yazılır
Dilekçeler, birçok farklı kişi veya kuruluş tarafından çeşitli konularda yazılabilir. Örneğin, bir vatandaş kamu hizmetleri hakkında şikayette bulunmak için bir kamu kurumuna yazabilir. Bir işveren, bir çalışanı işe almak veya işten çıkarmak gibi konuları ele almak için bir iş mahkemesine yazabilir. Öğrenci, okuldaki sorunlarını çözmek için okul yönetimine dilekçe yazabilir.
Dilekçeler belirli bir amaca ulaşmak için resmi bir şekilde yazılır. Belirli bir dilekçe formatına göre yazılmalıdır. Bu formatta alıcının adresi, tarihi, adı ve adresi, konu başlığı, detaylı içerik, başvuru beyanı, imzası ve kişisel bilgileri yer almalıdır.
Yazma sırasında, dilin resmi ve uygun olması önemlidir. Söz konusu talep ve isteklerin doğru ve tutarlı bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Kişisel görüş ve yargılardan ziyade somut delil ve belgeler kullanılmalıdır.
Alıcıya ulaştığı tarihten itibaren alıcı dilekçeyi inceler ve gerekli önlemleri alır. Alıcı cevap vermekle yükümlüdür. Bu tepki olumlu ya da olumsuz olabilir. Olumlu cevap verilmesi durumunda belirtilen talep yerine getirilecektir. Olumsuz yanıt verilmesi durumunda, alıcı sahibine nedenini açıklar.
Dilekçeler, bir kişi veya grubun istek, istek, öneri veya şikayetlerini resmi makamlara veya kişilere iletmesi açısından önemlidir. Ayrıca dilekçeler kişilerin haklarının korunması açısından da önemlidir.
Dilekçeler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz hukuki veya idari işlemler konusunda uzman bir avukattan yardım alabilirsiniz.
Halkın bir istek veya arzusunu belirtmek için resmi kurumlara verilen imzalı ve adresli mektuba dilekçe denir. Devletimizin anayasasına göre her vatandaşın dilekçe verme ve bilgi alma hakkı vardır. İlgili makamlara yazılan veya gönderilen dilekçelerde, dilekçeyi yazan kişinin adı, soyadı, imzası ve iş veya ev adresi yazılmalıdır. Dilekçeler ilgili kurumlar tarafından incelenip en geç otuz ile altmış gün içinde cevaplandırılır. Konusu belirtilmeyen, isimsiz, imzasız veya ev adresi belirtilmeyen dilekçeler işleme alınmayacaktır.
Dilekçelerde dikkat edilmesi gerekenler:
Kâğıt ve Yazım Aracı: Dilekçe beyaz, çizgisiz kağıda yazılmalıdır. Bilgisayar, daktilo veya kalemle yazılabilir. Dilekçe el yazısı ile yazılmışsa dolma kalem veya tükenmez kalem kullanılır.
Başlık: Sorunla ilgilenen kuruluş ne olursa olsun onu ele alarak başlamalısınız. Kurumun adı, büyük harflerle başlığın konusudur.
Dil – Üslup: Ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup kullanılmalıdır. Sorun, durum ya da istek kısa ve net bir şekilde ifade edilmelidir. Yazım ve noktalama kurallarına uyulmalıdır.
Saygı Beyanı: Dilekçede bilgilendirme amaçlı ise, “…Pozisyonu FYI olarak teklif ediyorum.” Bir üst makamdan bir sorunu çözmesi veya bir süreç başlatması istenirse saygıyla sunarım. veya “Ben istiyorum”; Bir işlemin gerçekleştirilmesi için izin isteniyorsa “izninize saygı duyuyorum.” Aşağıdaki gibi saygılı ifadelerle bitmelidir:
Adres: Dilekçede dilekçe sahibi tam adını, soyadını ve adresini belirtmelidir.
İmza: Dilekçede imza genellikle ismin üzerine atılır ve sadece bir kişinin imzası bulunur. Ortak bir konuda aynı isteği birden fazla kişi istiyorsa, isteklerini ayrı ayrı dilekçelerde ifade etmeleri gerekir.
Ekler: Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonundaki “Ekler” başlığı altında listelenmiştir.
Dilekçe Öğeleri
Alıcı (kurum/iş yeri): Satır ortasına dilekçenin gönderildiği kurum/kuruluşun adı yazılır.
Kendini Tanıtma: Dilekçe sahibi, dilekçenin sunulduğu kurumla ilişkisini gösterecek şekilde kendisini kısaca tanıtır.
Sorun ve talep (talep/şikayet): Kurum tarafından iletilen sorun, şikayet ve talep kuruma yönlendirilmek üzere belirtilir.
Onur Beyanı: Metin, “Ben en yaşlıyım” sözleriyle bitiyor.
Tarih: Metin bölümünden sonra metin alanının sağında gün, ay ve yıl sırasıyla yazılır.
İmza: Metin alanının sağında, tarihin altında bulunur.
Ad ve soyad: Metin alanının sağında ve imzanın altında bulunur.
İletişim bilgileri: Metin alanının soluna iş veya ikamet adresi ve diğer iletişim bilgileri yazılır.
Ekler (varsa): Dilekçe ile birlikte teslim edilecek belgeler varsa metin alanının sol alt kısmında “Eklentiler:” bulunmaktadır.
Bu başlık altında adı, numarası ve sayfa sayısı belirtilen belgeler numaralandırılarak yazılır.
desen örnekleri
28 Haziran 2016
Tüketici Hakem Heyetine başkanlık etmek
ankara
25.06.2016 tarihli ekli faturada gösterilen firmadan aldığım saç kurutma makinesi evde yaptığım kontrollerde çalışmadı. Yasal süresi içinde şirketten cayma hakkımı kullanmak istememe rağmen şirket talebimi reddetmiştir. Yasal sorumluluğunu yerine getirmeyen firma hakkında yasal işlem başlatıp ayıplı malı firmaya iade edip bedelini tarafıma ödemek istiyorum.
Gerekli olanı sağlayın.
Yunus Onatka
Gazi Mah. Sosyal garantiler. çiçek düz. Hayır: 5/3
Yenimahalle / Ankara
Ek: fatura
” miktar
Diğer gönderilerimize göz at
- Rüyada Düşmandan Kaçmak
- ASUD, “İstanbul Asbest Muayene Haritası”nı Yayınladı
- GİV, Bursa’da faaliyetlerine başlıyor
- Mehmet Kaplan Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri Kısaca Özet
- Yalova Üniversitesi KPSS 50 Puanla Personel Alımı! Ofis personeli, teknisyen, sürücü, güvenlik…
- Rüyada Gülen Bebek Görmek
- Rüyada Kitap Okumak