medyauzmani.com
Edebiyat Terimleri Sözlüğü, Edebi Terimler, Edebiyat Terimleri – Rüya Tabirleri

Edebiyat Terimleri Sözlüğü, Edebi Terimler, Edebiyat Terimleri

Varoluşçuluk: II. Dünya Savaşı’ndan sonra Fransız yazar JP Sartre tarafından kurulan ve teorize edilen edebi ve felsefi bir hareket.
Varsayım: Kendine özgü bir ezgi ile söylenen koşu biçimine verilen isim. Güney Anadolu bölgesinde Farsak Türkleri tarafından söylendiği için bu ismi almıştır.

vichy
Net bir konuşmacı ile kısa ve anlamlı bir konuşma. Atasözü olarak da bilinir. Bireysel veya toplumsal bir ilke, bir kanaat, bir kanaati en kısa şekilde tarif eder. Yaşam deneyimine ve gözleme dayanır. Atasözleri bağımsız olarak yazılabilir veya eser boyunca dağılmış olabilir. İslâm şeyhlerinin bu sözlerine kelâm-ı kiber denir. Aforizma ilk olarak eski Yunan edebiyatında yazılmıştır. Klasik edebiyat döneminde La Rochefoacauld’un Özdeyişleri (Atasözleri) ile Avrupa’ya geldi.
VEZN-İ ÂHAR
halk şiiri biçimi. Aruzun mustef’ilâtün müstef’ilâtün müstef’ilâtün, mustef’ilâtün şeklinde muraba olarak yazılır. Her ayet, bir gruba düşmek için dört kelimeye veya kelime grubuna bölünmüştür. Birinci satırın ikinci bölümü ikinci satırın başına, ikinci satırın ikinci bölümü üçüncü satırın başına, üçüncü satırın ikinci bölümü dördüncü satırın başına ve ardından sonraki Cüz birbirlerini takip ederler. Misal:
Vasily Heaven / Şiir, ruh için şükran / Vay, hizmette yaşıyorsun / Ruh
Şiir cana minnettir / Vay serv-kamite / Canda dirisin / Nev-res çalısısın
Wow Surf Comet / İçeride Olabilir misin / Fidan Neff-Reese / Sosh I Sihansen
Ruhta/nev-res gidans/şuh-i cihans/nihanda dirisin gözden.
Tokatlı Nuri

Vodvil: Genellikle gerçeklerin saçmalığına dayanan bir tür kaba komedi.
Vurgu: Sözcükler, cümleler ve satırlar halinde bir araya gelen sözcükler, bazı hecelerde diğer sözcüklere göre daha düz ve vurgulu olarak telaffuz edilir.

«Edebi Terimler Sözlüğü Edebiyat Terimleri Sözlüğü»

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın