medyauzmani.com
Eylül Romanı Özeti Konusu Kısaca Tahlili Yazarı Kimdir PDF – Rüya Tabirleri

Eylül Romanı Özeti Konusu Kısaca Tahlili Yazarı Kimdir PDF

Eylül romanının konusu ve önemi

Mutlu bir evliliğe sahip olmalarına rağmen, kocası Suriya’nın arkadaşı Najib Bai ile gizli bir aşk yaşayan Swat Hani’nin içinde bulunduğu çıkmaz, dönemine göre psikolojik olarak derin ve oldukça detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Mehmet Rauf’un Eylül adlı romanı bu özelliğinden dolayı Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı olarak kabul edilir.

eylül özeti

Surya ve eşi Swat ile babasının evinde yaşıyor. Ama onlar bu durumdan memnun değiller. Babası yaşlı, dedi. Onun yüzünden her yaz taş ocağına benzeyen bir köye gelirler ve can sıkıntısından orada patlarlar. Bu sırada Swat, diğer olaylardan sıkılır. Swat’ın kardeşi Hacer, akrabası Nesib Bey’in keyfine varıyor. Hacer evli ve kocasının ona her şeyini verecek bir karısı var. Daha sonra Swat ve Surya birlikte mutlu yaşamanın bir yolunu arar ve bulur. Suat Hanım gizlice babasına sorar ve karısı için bir konak kiralar. Kocası bu duruma çok sevinir. Nesip ayrıca arkadaşları ve akrabaları olarak Swat ve Surya’ya gelir. Süreyya için yelken ve balık tutmak olmazsa olmaz bir eğlence. Surya bu alışkanlıklarını sürdürürken Swat da Nesip’le piyano çalıyor. Tek başına geçen bu uzun yaz tatilinin sonunda Necip Bey bir şeylerin döndüğünü anlar ve Suat Hanım’a aşık olur. Bu durumdan kurtulmaya çalışsa da başarılı olamaz. Sonunda onları bir ödül olarak bırakmaya karar verdi. Ayrılırken izinsiz olarak swat eldivenlerinden birini hatıra olarak alır ve daha sonra Nesip’in tifo hastalığına yakalandığını öğrenir. Surya ve Swat buna çok üzülür. Tehlikeli dönem geçince Necip’in yanına giderler. Najib, hastalığının etkisiyle sinirsel bir bitkinlik içindedir. Hacer, Necip’in hastalığı sırasında yanındaydı ve o sırada Necip sarhoşken yastığının altında bir hanımefendi eldiveni buldu. Birlikte hasta hakkında konuşurken Nessip’in eldivenli annesi belirir. SWAT eldivenini görünce şok olur ve olayı anlar ama kimseye hissettirmez. O sırada Necip’in utancından ve çaresizliğinden beti benzi atarak ne yapacağını bilemez hale gelir ve Necip, hastalığının ardından iyileşme dönemini sarayda geçirmek zorunda kalır. Ancak onlardan kaçmaya çalışıyor. Yaz olaysız geçti. Eylül geldiğinde Surya saraya gider. Bu gidiş beklenmedik. SWAT bu durumu anlayamaz. Ayrılmadan önce kışı birlikte geçireceklerini söyler. Ama Süreyya bir şey hissetmiş ve oradan ayrılıp saraya dönmüş. Necip saraya eskisi kadar sık ​​gelmiyor. Hacer’in her görünüşüne anlam vermeye çalışan tavır ve tavırları onları deli eder. Birbirlerini bulduklarında, kaçınılmaz olarak kaybedeceklerdir. Nesip’in ondan aldığı diğer eldiveni de Swat’a verir. Bunun nedeni, SWAT’ın artık yaşamaya değer olmamasıdır. O gece sarayda yangın çıkar ve panik ve korku herkesi uzaklaştırır. Canlarını güçlükle kurtarırlar. Ama Swat ortalıkta yok. Suriya alevler içinde bir swat gibi inliyor. Ama buna cesaret edemez. Nikip bağırarak içeri dalar. İkisi de çöken çatının altında ölür.

Eylül’ün romanının ana fikri

Her ikisi de evli çiftlerin eşlerinden habersiz birbirlerine yakınlaşmalarını ve birlikte geçirdikleri süre boyunca aralarındaki yasak aşkı anlatıyor.

Eylül romanındaki kişilerin (kahramanların) takvimi

Swat: Kocası Surya ile mutlu bir evliliğe sahipken Nisib Bey’e aşık olur.
Najeeb: Suriye ve Swat’taki akrabalarının yanına gelen ve onlar Swat’a aşık olan bir adam.
Süreyya: Swat çifti. Onun için yelken ve balık tutmak vazgeçilmez zevklerdir.
Hacer: Swat’ın kız kardeşi ve Najeeb’in şovmeni.

Eylül romanı hakkında kişisel görüş

Kitap psikolojik bir roman ve psikanaliz alanında oldukça başarılı bir çalışma ortaya koymuş. Karakterlerin ruh halini okuyucuya çok iyi aktarıyor. Ancak biraz ağır olduğu ve dolayısıyla okuyucuyu biraz sıktığı için okuması zor.

Eylül romanının yazarı hakkında bilgi

Mohamed Raouf Kimdir Biyografi İşiyle ilgili ayrıntılı bilgiler
İstanbul’da doğdu. Soğuk Çeşme Askeri Lisesi ve Deniz Okulu’ndan mezun oldu. Bir süre subaylık yaptıktan sonra ikinci Meşrutiyet’in ilanından sonra bu görevinden ayrıldı. Hayatını yazar olarak kazanmaya başladı. 1923 yılından sonra ticaretle uğraşmaya başladı. Küçük yaşlarda edebiyatla ilgilendi. Birçok eser yazdı ve tercüme etti. Servet-i Fünun hareketine katılın.
Diğer roman özetleri

kitap özetleri

“Hüseyin Rahmi Gürpınar Ahmed Rasim”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın