medyauzmani.com
Fermanlı Deli Hazretleri Tiyatrosu Konusu Özeti Musahipzade Celal – Rüya Tabirleri

Fermanlı Deli Hazretleri Tiyatrosu Konusu Özeti Musahipzade Celal

Farmanlı Gazetesi Tiyatronun kutsallığı konusu ve özeti

Sultan İbrahim döneminde Musa ve Papa Fermanlı Dili olarak bilinen hizmetkarı Ater, hastalarını odalarında kabul ederlerdi. Oda harap. Odadaki rafta çömlek, kaplumbağa kabuğu ve sığır çenesi gibi garip şeyler var. Odanın duvarlarında işaretler ve tılsımlar bulunmaktadır. Bu odanın bir köşesinde oturan Musa, zekası, kurnazlığı ve tesadüfleriyle gelenlerin sorunlarını çözer.
Yaşlı bir kadın, doğum yapamayan genç bir kadın için Musa’dan yardım ister. Bu sırada kadından aradıkları Rakim Ağa’nın yaşlı kadının komşusu ve saraydaki kuş aşçısı olduğunu öğrenirler. Tesadüfen Nigar’ın nerede yaşadığını da öğrenirler.
Urfa’dan kaçırılıp getirilen genç bir kadın Musa’dan yardım ister. Musa bu kadının Nigar olduğunu anlar. Nigar’ı kurtaracağını ve Bahram’a geri götüreceğini söyler. Musa, Nigar’dan dediğini yapmasını ister. Önce kıza perilerin dili dediği bazı kelimeleri öğretir, adının bir peri dilinde Nemut olduğunu söyler ve kıza saraya giderken başka bir dil kullanmamasını söyler. Bağlanması için ona bir güvercin verir. Haberi peri dilinde yazmasını söyler.
Rakim Ağa, kuşların reisi olmakla yetinmemekte ve bir vezir edinmek veya hükümdar olmak için elinden gelen her şeyi yapmaktadır. Nigar saraya kabul edilirse amacına ulaşacaktır. Sonunda saraya çağrılan Nigar, Musa’ya güvercinle durumu anlattı. Nigar, Musa’nın istediği gibi sarayda peri diliyle konuşunca ondan nefret edilir.
Zümrüt İmparator’un hançeri sarayda kayboldu. Hükümdara hançerini hemen bulmasını emreder. Saray yetkililerinin aklına Ferman Gazetesi Hazretleri gelmiştir. Hazret-i Farmanlı saraya davet edilir. Nigar’ın Musa’ya haber vermek için gönderdiği güvercin de saraya gelir. Kral kuşu görür ve bu kuşun ayağındaki yaprağın ne olduğunu merak eder. Kuştan kendisini yakalamasını ister. Konağa gelen Musa, Nigar’ın karşısına çıkar ve Nigar’dan oyuna devam etmesini ister. Musa, sarayın hayali padişah tarafından kuşatıldığını ve hamamdaki mektup cevaplanmazsa hayali padişahın hükümdarın düşmanlarıyla ittifak yapacağını söyler. Peri padişahının Nemut isimli cariyesini geri istediği de belirtilir. Musa üç defa Nimut diyerek Nigar’a seslenir. Nigar, yakaladığı güvercinle saklandığı odadan çıkar. Güvercinin içindeki harf hükümdara sunulur ama hükümdar mektubu okuyamaz. Hükümdar, Nigar’ın saraydan gönderilmesini emreder. Musa’nın oyunuyla Nigar kurtulur ve Bahram’a kavuşur. Musa’ya müneccimbaşılık görevi de verilir ama Musa, hayali padişahın izin vermeyeceğini söyleyerek görevi kabul etmez.

On birinci sınıflar için yeni ünite değerlendirme testi, sonsuz ateşin teatral özeti.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın