medyauzmani.com
Giresun’un Göz Chibin’de hasat zamanı başladı – Rüya Tabirleri

Giresun’un Göz Chibin’de hasat zamanı başladı

Yörede hasat edilen ıspanak kuruyemişleri yoğun talep görmekte ve narin teni ve aroması ile ön plana çıkmaktadır. Kuruyemişlerin çoğu, bölgedeki tesislerde meyve ve kamkatın posası kullanılarak katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmektedir.

Çiftçiler için önemli bir geçim kaynağı olan omurga cevizi, düşük verime rağmen fiyatı ile üreticiyi memnun ediyor.

Şibinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Mahlis Arslan, Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada, bölgede yaklaşık 10 gün önce başlayan hasatın rakıma bağlı olarak Ekim ayının sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda ortalama 500-600 ton hasat elde edildiğini söyleyen Arslan, bu bahar don nedeniyle yaklaşık 200-250 ton hasat beklediklerini söyledi.

Arslan, dönüşün üreticinin istediği düzeyde olmadığına dikkat çekti. “Tehlikeli bahar gecelerinde köylerde ve mahallelerde üreticilerle birlikte saman yakmak gibi çeşitli şekillerde dona karşı mücadele etmemize rağmen ürün kaybına uğradık. Bazı üreticilerimizin sigortası vardı. TARSİM tahminlerine göre üreticilerimiz %50 – %60 kayıp yaşıyor. ” . dedi.

Arslan, toplanan cevizlerin kurutulduktan sonra satışa sunulacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Fiyat arz talep meselesi, bu yıl rekolte düşük olduğu için piyasada kabuklu olarak Şebin cevizinin 75-100 lira, fasulyenin 150-200 lira arasında satılacağını tahmin ediyoruz. Pazarda sorun daha önceydi, bir daha gelmeyecek Talep her geçen gün artıyor, ıspanağı alıp başka bir yere ekerseniz aynı kokuyu bulamazsınız.”

Arslan, üretilen cevizin yüzde 70’inin bölgedeki hamur ve rom tesislerinde işlendiğini, geri kalanının ise başta İstanbul olmak üzere diğer illerde satıldığını söyledi.

Kotkot Mahallesi’nde fındık üreticisi Salahuddin Okuyar, bu yıl üretimin geçmişe göre azaldığını belirterek, “Ceviz üretimimiz 200-250 kg idi, önceki yıllarda bu 500-600 kg idi. Ceviz zor iştir. Cevizleri ağaca tırmanmak, yüksek bir yerden dökmek ve onları toplamak ve kurutmak zordur. bu yıl kendi ihtiyacımızdan fazlasını satıyoruz. Satışlarımız düşük olacak.” dedi.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın