İçindekiler
Hamdallah Sophie Tanriofer’in hayatı, edebi kişiliği ve eserleri (1885-1966) hakkında kısa bir özet
İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Öğretmen Okulu’nda öğretmenlik yaptı. Türk Ocağı Yönetim Kurulu’nda yer aldı. Sorouhan’dan milletvekili seçildi ve son Osmanlı meclisine girdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekilliği yaptı. İki kez Milli Eğitim Bakanlığı görevinde bulundu. Bükreş Büyükelçiliği olarak görev yaptı.
Hamdullah Sufi, 1919’da İzmir’in Yunan işgali nedeniyle İstanbul’da düzenlenen protesto mitinglerinde verdiği vaazlarla ünlendi. İstanbul’un işgali ve Türk ocaklarının kapatılmasının ardından Ankara’ya gitti.
Zaten milli mücadeleye katıldı. Hamdullah Sufi şiirler, hikâyeler, makaleler, söylevler ve konferanslar yazmıştır. Fecri-Ati topluluğunda da bulunur. Verdiği vaazlarla “Türkçülük” ve “milli edebiyat” akımlarının gelişmesine katkıda bulunmuştur. Mütareke ve Cumhuriyet’in ilk yıllarını anlatan coşkulu ve hayranlık uyandıran vaazlarıyla hitabet türünün en güzel ve en güzel örneklerini vermiştir.
Saniye. Meşrutiyet döneminde kurulan Türk Ocakları Cemiyeti etrafında birçok şair, yazar, düşünür ve hatip, milli mücadeleye ve cumhuriyetin kuruluşuna önemli katkılarda bulunmuştur. Bu düşünürlerden biri de Hamdullah Sophie Tanoufer’dir. Okuduğum nutuk 1923’te İstanbul’da işgalle kapatılan Türk ocağının yeniden açılması vesilesiyle geldi çok şükür Sufi. Bu konuşmasında Türk Ocakları Cemiyeti üyelerine hitap ederek milli mücadele yıllarında İstanbul’un işgali ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi.
Kitapları: Dağ Yolu (Konuşma), Günebakan (Makale).
“Yastık Köşesi (Konuşma/Konuşma)Farouk Nafez Jamlibel”
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]