medyauzmani.com
Hermenötik Eleştiri Kuramı Teorisi Yorumbilgisi Nedir Özet PDF – Rüya Tabirleri

Hermenötik Eleştiri Kuramı Teorisi Yorumbilgisi Nedir Özet PDF

Yorumlayıcı eleştirel kuramın ne olduğunun kısa bir özeti

Hermenötik adı verilen bu yönteme göre her sanat eseri, yorumlama sanatı olan hermenötik kullanılarak yorumlanabilir. Bir rivayete göre Mısır’da görüldüğü iddia edilen, başka bir anlayışa göre Yunan kültüründe geliştirilen bu yöntem, Doğu ile Batı arasındaki bütün ortak birikimleri değerlendirmektedir. Hermenötik, Yunan mitolojisine göre ilahi emirlerin yoruma dayalı mistik bir aktarımı olarak ortaya çıkan tüm bilgileri içeren bir sistemdir. Bir görüşe göre İncil ve Tevrat metinlerinin tefsirleri en iyi tefsir kullanılarak anlaşılabilir. İslam’daki karşılığı Kuran’ın tercüme ve tefsirleridir. Khairi Boulaye “Dilthey,” Hemneutik mi? Hermeneutiğin amacının “yazarı kendisinden daha iyi anlamak” olduğunu savundu.

Bir yorumlama sanatı olarak kabul edilen bu yönteme göre, bütün edebî akımlar ve edebî teoriler, eseri anlamak için mevcut bütün tahlil yöntemlerini kullanır; Çünkü Hemnötik aynı zamanda bir anlama biçimidir.

Kan hastalıkları. Teolojik, filolojik, hukuki, felsefi ve edebi yorumlarda farklı anlamlara gelebilen ifade ve yorumları ortaya çıkarmanın bir yolu olarak da görülebilir.

Antik çağlardan beri zaman zaman gündemde olan, bazen tarihsel dönemlerde kaybolan, sonra yeniden ortaya çıkan “hemnötik” kavramının edebiyattaki yeri, Platon Phaedrus’un diyalogu ile başlar ve zenginleşerek bugünkü yerine gelir. çeşitli bilimlerle. Hermes, Zeus’un oğludur. Mitolojide “tanrıların” ve özellikle Zeus’un habercisi olarak görev yapan Hermes, Olimpos tanrılarının en renkli ve orijinal figürlerinden biridir.

Mitlerdeki bilgilere ve bazı sözlü aktarımlara göre, “Tanrıların habercisi Hermes, ölümlülere mesajlar iletir. Ancak, söylediği şey, kesinlikle tanrıların mesajlarının doğrudan bir aktarımı değildir; ilahi emirlerin bir açıklamasıdır.” Öyle ki Hermes bunları insan diline öyle bir çeviriyor ki, Hermenötik her zaman öteki dünyaya ait bir anlam bağlamını şimdiki dünyaya aktarma faaliyeti olmuştur.

Yorumlama, yüzyıllardır bilinen diğer bilgi aktarma yöntemlerine dahil edilmiş bir bilgi aktarma yöntemidir. Dilthey, Hermeneutleg’in Doğuşu adlı eserinde bu görüşün binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve bunun dini metinlerden edebî metinlere geçen bir inceleme yöntemi olduğunu ileri sürer. Bu analize göre tefsir, “kendini bilme, yaşama ve anlama” kavramlarının tek bir kültüre bağlı kalmaksızın sanat eserleri ve manevi ilimler üzerinden irdelenmesine götüren bir yöntemdir.

Yorum, bir sanat eserinin yorumlanması gerektiği fikrini verir. Hiçbir açıklama resmi tam olarak deşifre edemez. Hermes’in verdiği mektuplar gibi, her yorum çevirmenin müdahalesiyle bir ölçüde bozulur. Yorum, kişinin kendisini anlamayı başararak eseri gerçeğe en yakın şekilde yorumlamak ister. Özellikle edebiyatı öğretmemiz gereken tefsirler, yapılan işin esasına, işlevine, amacına ve mahiyetine göre belirlenebilen bir birikimdir. Günümüzde “Hermenötik yönteme göre nasıl bir analiz yapabiliriz?” Ne yazık ki böyle bir soruya kesin bir cevabımız yok.

Yorum, ilkeleri açısından tanımlanabilecek bir dogma değil, eylemin sınırları içinde, “Bir eser aslında bizim anladığımızdan başka bir şey anlatır. Aslında her şey bildiğimizden başka bir şeydir. varlığın, anlamın ve eylemin özüne inmek için gereklidir.Bu sonsuza kadar devam edecek bir süreçtir.” Bir bakıma, sonsuz ilişkiler alanını tek bir mesajda algılama ya da birçok bilgide tek bir yoruma varma becerisini anlamak, Hermenötik yöntemi yeni bir bakış açısıyla değerlendirebilir. Bizim geleneğimizde de benzer bir yorum bulunur. Farklılığı Jim’de, Jim’i farklılıkta bulmak ve amel yoluyla varlığın aslına ulaşmak fikri mutasavvıflar tarafından çeşitli vesilelerle şerh edilmiştir.

Hermenötik hakkında bilgi verenler, sadece eserin değil hermenötiğin de tarih boyunca bilimin içinde olduğunu söylerken, ilk zamanlarda farklı anlaşıldığını, Orta Çağ’da çeşitli etkilerle öne çıktığını, on dokuzuncu yüzyıla kadar birçok akım ve teoride yer aldığını söylerler. ayrıca zaman içinde başka bir “bilinmeyen açıklama” için bir teklif veya arama. Birçok araştırmacı bu fikre katılıyor. Hermeneutik kurama göre dönemler ve değişimlerle günümüze ulaşan edebî eser yorumları, birçok değişim geçirerek günümüze kadar gelmiştir.

Not: Doğum ve ölüm noktaları arasındaki dünyevi hayat çizgisinin birçok unsuru, nihai bilgi karşısında sembolik özellikler taşır. Nasıl ki psikanalizde gördüğümüz rüya fikri hayata göre sembolik etkiler taşıyorsa, gerçek hayattaki bazı figürler (kırmızı gül ya da sarı gülün anlamları) sembolik, sanat eserlerinde ise bazı ifadeler ve fanteziler vardır. semboliktir. Daha yüksek bir güç ile insan arasındaki diyaloğun yorumuna bağlı olarak bir dizi sembolik mesajı yorumlama görevini üstlenen bir teori. Yorumun en büyüleyici yönü, bir eseri en geniş açıdan yorumlayabilmek ve her yöntemi kullanarak yorumlayabilmektir.

(“edebi kuramlar”)

    Kategori numarasını yanlış girdiniz veya seçtiğiniz kategoride makale yok!

“Toplumsal Eleştiri Teorisi Marksist Eleştiri Teorisi”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın