İkinci yenilik, Garib’in mevcut şiirine bir tepki olarak ortaya çıkan ve 1960’ların ortalarına kadar güçlü bir şekilde devam eden ve günümüze kadar etkileri hissedilen bir poetika akımıdır. Bu hareket, 1956 yılında İlhan Berk, Edip Cancifer, Cemal Surya, S.Ahan, Turgut Uyar ve Cezay Karakoç gibi şairlerin şiirlerini Bostaşi Çarşısı’nda yayınlamaya başlamasıyla kendini göstermeye başladı. Farklı zamanlarda şiire başlayan yeni şairlerin. Bu özellikler arasında soyutlama ya da kapalılık, bireycilik, biçimcilik, aklın dışına çıkma, bilinçaltının olanaklarını kullanma ya da duygusal anlamı tercih etme, geleneklere karşı çıkma ve özellikle Garib’in hareketinin sadeliği gibi pek çok şey sayılabilir. bunlar.
ikincisi. Yeni, Garib’in şiirindeki gibi Bayan’ın etrafında toplanan şairlerin yarattığı bir akım değildir. Oluşum ilkeleri çoğunlukla eleştirmenler tarafından tanımlanmıştır. Muzaffer İlhan Erdost’un 19 Ağustos 1956’da Son Haber’de yayınlanan bir yazısının başlığı bu oluşumun adı oldu. Ece Ayhan, İlhan Berk, Edip Can Sever, Sezai Karakoç, Cemal Süreya, Ülkü Tamer, Turgut Uyar gibi isimler ii. Yazdığı yeni soyut ve kapalı şiirlerle şairlerden söz etmiştir. Görüntülere döndüler ve kelimelerin ima edilen gücünden büyük ölçüde yararlandılar. Bilinçaltının olanaklarından yararlanmak, bireyci bir dünyaya dönüşmek, toplumdan uzaklaşmak diğer özellikleridir. Garip çayının sadeliğine itiraz ettiler. İdeolojik söylemlerden, toplumsal sorunlardan ve popüler kültürden yüz çevirdiler. Tek tek ele alınan şairler, bireysel özellikler gösterir.
Şairler kelimelerle çok oynar, cümle yapısında anlatım bozuklukları, bazen aşırılıklara varan mantıksız ve soyut söyleyişler ortaya çıkmış, “anlamsız şiir” denebilecek örnekler ortaya çıkmıştır. Kafiye ve hecelerden uzaklaşarak serbest şiirler yazmışlardır. Çaylak II. Tuhaf hareketin aksine, retorik ve alışılmışın dışında çağrışımlar içeriyordu, böylece okuyucunun duygu, fikir ve çağrışım dünyasında farkındalık yaratmaya çalışıyordu.
İkinci olarak, yeni şairler şiirlerinde imge ve edebî sanatı yoğun bir şekilde kullanarak özgün bir şiir dili oluşturmuşlardır. Alışıldık şiirsel dil yerine anlam ve gramer açısından parçalı bir yol izlerler. Bu yeni şiir. geleneğe karşı çıkarak yeni bir şiir dili yaratmak; Bilince, bilinçaltına, hayal kurmaya ve sezgiye önem veren yeni bir gerçeklik anlayışı oluşturmak, alışılagelmiş yapıyı değiştirmek, imaja ağırlık vermek, soyut ve kapalı bir anlam yaratmak gibi ortak unsurları içerir. Edip Cancifer, Alien hareketine karşı çıkan şairler arasında eşsiz bir konuma sahiptir.
Conquistadors II, I ve II. Dünya savaşlarının yol açtığı buhran nedeniyle ortaya çıkan Dadaizm ve Sürrealizm gibi akımlardan etkilenmişlerdir.
İçindekiler
Dadaizm özeti
Dadaizm, yirminci yüzyılın başında Avrupa’da ortaya çıkan sanatsal bir harekettir. Dada, Birinci Dünya Savaşı ile birlikte ortaya çıkan bireysel ve toplumsal çaresizlik ve bunalım sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu akımın sanatçıları var olan değerlere, geleneksel sanat anlayışına ve alışılagelmiş kurallara karşı çıktılar. Amaçları yaratıcı ve soyut sanatı canlandırmak. Dadaizm sürrealist akımın öncüsüdür.
Edip Canciver’in şiirleri 1960 sonrası sosyalist akımları yansıtır.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]