medyauzmani.com
İsmet özel Hayatı şiirleri Ve Edebi Kişiliği Özet Bilgi – Rüya Tabirleri

İsmet özel Hayatı şiirleri Ve Edebi Kişiliği Özet Bilgi

İsmet’in özel hayatı ve edebî kişiliği hakkında kısa bilgi (1944-…)

Kayseri’de doğdu. Ankara Gazi Lisesi’nden mezun oldu. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi, ancak işe alınınca okulu bırakmak zorunda kaldı. Askerlik görevinin ardından Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Çeşitli üniversitelerde Fransızca öğretmenliği yaptı. İsmet Özel, yayıncılık ve gazeteciliğin yanı sıra sonraki yıllarda şiir, edebiyat ve güncel konular üzerine konferanslar, söyleşiler, radyo ve televizyon programları yaptı.
Şiirleriyle ikinci yeni dönemin önemli şairlerinden biri olan İsmet Özel, farklı dergilerde yayınlanan şiirleriyle ünlendi. Şiir anlayışı, içerik ve anlatım açısından zaman içinde değişmiştir. İlk şiirlerini toplumcu gerçekçi bir anlayışla yazmış, daha sonra dini ve milli hassasiyetleri dile getiren şiirler yazmıştır. Şiirlerinde ahenk ve müziğe önem veren bir şairdir. Dili rahatlıkla kullanan İsmet Özil’in coşkulu vokalleri var. Sert mizacına uygun olarak bütün şiirlerinde isyan, öfke ve başkaldırı görülür.
1960 sonrası sosyalist akımları Türk edebiyatına yansıtan şairlerimizdendir. Şair, 2. Dünya Savaşı günlerinde doğmuş, savaş sonrası Türkiye’deki siyasi iklimin etkisiyle büyümüştür. Küçük yaşlarda şiire ilgi duyan İsmet Özel, geleneksel şiirden ve 1960’ların başındaki yeni gelenlerden etkilenmiştir. Ancak 1965 yılından itibaren değişen dünya görüşünün de etkisiyle toplumsal duyarlılığı ön planda tutan şiirler yazmaya başladı. 1970’li yılların ortalarına kadar sosyalist bir anlayış sürdüren İsmet Özel, ilerleyen yıllarda yavaş yavaş dini ve milli hassasiyetleri dile getiren poetik bir anlayışa dönüştü.
“Dizel” şiirinde sosyalist bakış açısı hakimdir. Ön planda köyden kente göç eden ve kent yaşamının yarattığı yabancılaşma ve parçalanma duygusuna karşı çıkan bir fikir belirir. İsmet Özel, 1970’li yıllarda yazdığı bu şiirinde, bir yakıt türü olan mazot üzerinden modern zamanların yaşam biçimini eleştirir. Dizel artık sıradan bir yakıt değil, düzenin ve otomatik çağın simgesi haline geldi. Şair, kent yaşamının insanlara dayattığı acımasız koşullara karşı eleştirel bir tavır sergiler.
Eserleri: Geceden Bir Kaçış, Evet İsyan, Öldürme Kitabı, Şiirler, Tenime Bir Gülüş, İki Arbin, Yusuf’un Hikayesi (şiir); Üç sayı, şiir okuma rehberi, taş yemek haram, bakanlar ve gözetmenler (makale) …

Cahit Zerifoğlu Haydar Ergülen

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın