İçindekiler
Kaygusuz Abdal Kimdir Kişisel Şiirleri (1341?-)
Zamanının bütün ilimlerini öğrenen Kaygusuz Abdal, genç yaşta Mali’de Abd Musa ile ilişkilendirilerek Kaygusuz adını almış ve uzun süre Abd Musa’ya hizmet etmiştir. 1397-1398’de Mısır’a giderek orada bir tekke kurdu ve Mısır’da mezhebini kurduktan sonra hacca gitti. Hicaz, Suriye ve Irak’tan geçerek Anadolu’ya döndü. Bir süre güney ve batı Anadolu’da dolaştı. 1424-1430 yılları arasında Rumeli’ye gitti; Edirne, Yenbolu, Filibe ve Manastır’da bulunurlar. Bundan sonra Kaygusuz Anadolu’ya (muhtemelen Mısır’a) döndü ve muhtemelen 1444’te öldü.
Bektaşiler arasında saygın bir konuma sahip olan Kaygusuz Abdal, hece ve anlatım diliyle ilahiler ve soluklar yazmıştır. Skeçleri, espri anlayışı ve eleştirisi var. Tekerlemeler ve aralar önemlidir. Budalaname, Kitab-ı Miglate, Bodyname nesir eserlerdir.
Şair. Aley’de doğdu. Aliyy Bey Hüsam El-Din Mahmud’un oğludur. Kaygusuz Abdal’ın asıl adı Alauddin Caibi’dir. İyi bir eğitim aldı ve küçük yaşta derviş olarak Abd Musa’ya Kaygusuz adını aldı. 14. yüzyılın sonlarında Mısır’a giderek bir han açmış, Hicaz, Suriye ve Irak’ı dolaşarak Anadolu’ya dönmüştür. Yanya, Filibe ve Rumeli Manastırı şehirlerinde de bulundu ve 1444’te öldü.
Kaiguz Abdul, Yunus Emre’nin yolundan giden şairlerden biridir. Son bilimsel araştırmalar Aleviler ve Bektaşilerin olmadığını ortaya koydu. Hem aruz hem de hece vezni ile şiirler yazmıştır. Nesir ve ilahi eserleri. Düzyazısı sade bir Türkçedir.
Ayette çalışır:
1. Divan, 2. Gülistan, 3. Mysnevi Baba Kaigusuz (Cilt 3), 4. Cavier’in adı, 15. Menber’in adı.
nesir çalışmaları:
1. Budala ismi, 2. Müfağlat Kitabı, 3. Fukud ismi. Eserlerinden şiir ve nesir karışımı: 1. Saray-nâme, Dilgüşâ. Kegusuz Abdul ile ilgili en önemli yayın Abdurrahman Güzel’e aittir: Kegusuz Abdul (1981).
“Kateb Çelebi Efsaneleri”