medyauzmani.com
Konut kredisi faizi 40 ayın en yüksek seviyesinde – Rüya Tabirleri

Konut kredisi faizi 40 ayın en yüksek seviyesinde

Merkez bankası verilerine göre, tüketici kredisi faiz oranı bir önceki haftaya göre değişmezken, ticari kredi faiz oranı 180 baz puan azalarak yüzde 16,16’ya, konut kredisi faiz oranı ise yüzde 21,56’ya yükseldi. Bu seviye en son Temmuz 2019’da görüldü. Ticari kredi faizleri iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

24 ayda işletme kredisi faizi

Merkez bankası faiz oranlarını düşürürken, kredi kullanımını seçici kılmak ve dolarizasyonu önlemek için makroihtiyati tedbirler alıyor. Ticari kredi kullanımında her iki şirket için de döviz tevdiat oranı şartı uygulanırken, bankacılık sektöründe belirli gruplar dışında ticari kredilerdeki büyüme oranı ve faiz oranına göre ek menkul kıymet alınması şartı aranmaktadır. Ayrıca bankacılık sektörü, TL’nin mevduat fiyatına ek menkul kıymet tutma uygulamasıyla karşı karşıyadır.

Alınan bu önlemler ve faiz indirimi, 4 Kasım haftası itibarıyla işletme ve ticari kredi kartı faiz oranlarını %16,16’ya indirerek en son 30 Ekim 2020’de görülen faiz oranlarına ulaştı. İşletme kredilerine olan faiz iki yılın en düşük seviyesine indi . Bu yıl ilk kez faiz indiriminin yapıldığı 19 Ağustos haftasına göre ticari kredi faizleri 9,71 puan geriledi.

Ancak bireysel tarafta faiz oranları o kadar hızlı düşmedi. BDDK’nın vadeleri kısaltma uygulamasına rağmen tüketici kredisi faiz oranı yüzde 30,88 ile önceki haftadaki seviyesini korudu. İhtiyaç kredisi faiz oranı, politika faizinde ilk indirimin yapıldığı 19 Ağustos haftasına göre 3,87 puan geriledi.

Tüketici kredisi faiz oranları daha yavaş gerilerken, makroihtiyati tedbirler ve faiz indirimleri işyeri kredisi faizlerine en büyük etkiyi yaparken, konut kredisi faizleri ise tam tersi bir seyir izledi.

Merkez bankasının bu yıl ilk faiz indirimini yaptığı 19 Ağustos haftasında yüzde 18,41 olan konut kredisi yıllık faiz oranı, 4 Kasım haftası itibarıyla yüzde 21,56’ya yükseldi. Diğer bir deyişle, faiz indirimi politikası döngüsünde konut kredisi faiz oranı 3,15 puan arttı.

Oran özel bankalarda daha yüksek Bankacılık sektörü kaynakları, konut kredilerinin uzun vadeli yapısının, makro ihtiyati tedbirlerle sürekli bilanço düzeltmesi yapmak zorunda kalan bankalar için dikkate alınması gereken bir kredi türüne dönüştüğünü söylüyor. Kaynaklar, makro ihtiyati tedbirler nedeniyle düşük faizli menkul kıymet alımlarını artırmak ve bunları bütçelerine dahil etmek zorunda kalan ve vadeleri 5-10 yıl arasında değişen bankacılık sektörünün uzun vadeli borçlanma iştahının çok düşük olduğunu belirtti. vadeli konut. Krediler, menkul kıymetler gibi. Konut kredisinin vadesi 10 ila 20 yıl arasında olabilir. Kamu bankalarında yüzde 1,2 faiz oranı ve 10 yıl vadeli konut kredisi kullanmak mümkünken, özel bankalarda bu oran yüzde 2,73’e çıkıyor. Vadeyi 20 yıla uzatırken konut kredisi faiz oranı %3,33’tür. Özel bankalarda ise ortalama 10 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı %2 ile %2,96 arasında değişiyor.

BDDK verilerine göre geçen yıl bankacılık sektöründe konut kredileri 355 milyar 422 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre 68,7 milyar lira yani yüzde 24 artışa işaret ediyor. 4 Kasım itibarıyla ticari kredilerin hacmi 5 trilyon 678,6 milyar lira oldu. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74’lük bir artışa işaret ediyor. Ticari kredi hacmindeki bir yıllık artış ise 2,4 trilyon lira olarak hesaplanıyor.

TL mevduat faiz oranları devam ediyor

Bankaların son haftalarda Türk lirası mevduat faizi standartlarını tutturmak için Türk lirası mevduata uyguladığı yüksek faiz oranı da merkez bankasının haftalık açıklamalarında heyecana neden oldu. Verilere göre, Türk lirası cinsinden ortalama mevduat faizi 4 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre 23 baz puan artarak yüzde 15,89 oldu. Dolar mevduat faizi 11 baz puan azalarak yüzde 2,73’e, euro mevduat faizi 10 baz puan artarak yüzde 1,07’ye yükseldi. Avrupa Merkez Bankası verilerine göre aynı haftada dolar bazlı ticari kredi faizi 36 baz puan düşüşle yüzde 8,83’e, euro bazlı ticari kredi faizi ise 37 baz puan düşüşle yüzde 7’ye geriledi. BDDK verilerine göre ihtiyaç kredilerinin hacmi 4 Kasım itibarıyla 6 milyar 291 milyon lira artarak 994 milyar 34 milyon liraya yükseldi. Aynı dönemde taksitli ticari kredilerin hacmi ise 4 milyar 407 milyon lira artarak 900 milyar 830 milyon liraya ulaştı. Bireysel kredi kartlarının bankalara olan alacakları ise yüzde 0,8 artarak 366 milyar 775 milyon liraya ulaştı. 169 milyar 678 milyon lira taksitli, 197 milyar 97 milyon lira taksitsiz bireysel kredi kartı alacağı var.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın