İlk kitabın konusu:
Anadolu’da trajik bir hayatın öyküsü olan Kuberu, Ayşe Külen’e ait. Erzincan civarında Fırat üzerine yapılmış bir köprünün, bu köprüyü yapmak için mücadele eden bir bürokratın ve yerlilerin romanı.
2. Kitap özeti:
Perm-up bir bebek bekliyor. Ve eşinin doğum yapma zamanı gelmiştir. Bayram sancılarla karısını hastaneye götürecekken Fırat ona engel olur. Fırat’ın karısı ve sefil eşinin yanından geçmeyen ziyafet hemen doğurdu. Ancak eşi acıya dayanamadı ve kan kaybından öldü. O günden sonra Bayram ve çocuğu yalnız yaşamaktadır. Bayram çocuğu alıp sağdaki hükümdara gider ve ona olayı anlatır. O günden sonra hükümdar bu olaya yaklaşır ve köprüyü yapmaya çalışır. Erzincan’ın dışındaki köprüyü yabancı bir mühendisin yapmasını istedi. Bunun için Gürcü baba ve oğul mühendislerle görüşmelere başladı. Gürcü mühendisler köprüyü yapıp Gürcistan’a dönebileceklerini söylediler; Ama asla geri dönmediler. Sonra Ankara’dan bir mühendisle görüşmeye başladı. Erzincan’a gelen mühendisler köprünün şantiyesini görerek incelemelerde bulunarak köprüyü yapabileceklerini söylediler. Mühendisler Ankara’ya dönerek gerekli çalışmalara başladılar ve bir grup oluşturdular. Yaklaşık bir haftalık çalışmanın ardından köprünün Erzincan’da değil Ankara’da yapılacağını ve tırla Erzincan’a taşınacağını söyledi. Hükümdar buna şaşırdı. Ancak mühendislere olan güveni sonsuzdu. Valinin çevresindekiler inanamadı. Vali, etrafındakileri hiçe sayarak gerekli parayı biriktirmeye çalışıyordu. Yaklaşık bir ay sonra ilk grup Erzincan’a giderek köprü ayaklarını dikmeye geldi. Çalışmanın ikinci gününde meydana gelen terör saldırısıyla şahıslar Ankara’ya kaçtı.
Yetim çocuğa sahip çıkan Elmas ve Melot, yasak aşkları yüzünden ailesine yakalanacaklarından korkuyorlardı. Mevlüt, İstanbul’daki asker arkadaşının düzenlemesiyle İstanbul’a gitmeyi düşünüyordu. Valilik, yetime bakan aileye gerekli gıda yardımını yaptı.
Mühendisler köprünün inşaatını tamamlayarak kamyonla Erzincan’a doğru yola çıktı. Mühendisler ve vali bir araya gelerek köprünün yapılması için konuşmaya başladılar. Köprünün kıyıdaki ilk ayağı yerine yerleştirildi. Feribotun diğer ucunu geçmek için
Köprünün diğer kısmı tahta güverteye yerleştirildi. Tek bir sorun vardı. Yolun yarısında feribot bozuldu. İş gecikti. İnsanlar arasında endişe nedeni budur. Ertesi gün kusur giderildi ve kapsamlı bir çalışmayla köprü tamamlandı. Akşam saatlerinde Vali Bayram ve Öksüz köprüde oturmuş ufka bakıyorlardı.
Üçüncü Kitap Genel Düşünceler: Yaptığımız bir işte çok çalışmalı ve bir sonuca varmak için sabırla sonucu beklemeliyiz.
4. Kitaptaki olay ve kişileri değerlendirin: Kitaptaki olaylar gerçek olduğu için kitaba karşı ılımlı bir yaklaşım oluşturur. .
Hükümdar hırslı, iradeli ve bir şeyler yapma ve kazanç elde etme yolundadır.
Bayram, acısını kimsenin yaşamasını istemeyen, iyiliksever bir insandır.
Elmas ve Meflot yakalanma korkusuyla sürekli yer değiştiren çekingen bir çifttir.
Gürcü mühendisler iki yüzlü ve inanılmaz.
Mühendis tipi, PKK terörüne rağmen işini bırakmayan ve köprüyü inşa eden insanlardır.
5. Kitapla ilgili kişisel görüşler: Kitapta gerçek olaylar açık ve akıcı bir üslupla anlatıldığı için; Bu kitabı herkese tavsiye ediyorum çünkü Türkiye gerçeklerini içeriyor.
6. Kitabın yazarı hakkında kısa bilgi:
Aisha Cullen, Arnavut Amerikan Kadın Koleji Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli gazete ve dergilerde editörlük ve muhabirlik yaptı. 1986 yılında tiyatro yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini yaptığı “Ayaşlı ve Kiracıları” dizisindeki rolüyle Oyun Yazarları Derneği’nden En İyi Organizasyon Sanat Ödülü’nü aldı.
1977 yılında yayımlanan Adı Aylin adlı otobiyografik romanı ile İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Yılın Yazarı seçilmiştir.
Diğer roman özetleri
kitap özetleri
«Füreya Özeti Ayşe Kulin İsim Aylin Özeti Ayşe KULiN»
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]