medyauzmani.com
Malezya 4 yıl sonra genel seçimler için sandık başına gidiyor – Rüya Tabirleri

Malezya 4 yıl sonra genel seçimler için sandık başına gidiyor

Aylarca süren tartışmaların ardından ülke siyasetini ve merkezi hükümetin kaderini belirleyecek olan genel seçimlere saatler kaldı ve 1000’e yakın aday parlamentoya girmek için son kozunu oynuyor.

AA Muhabiri, Malezya siyaseti ve genel seçimler hakkında bazı ilginç detayları derledi.

Seçim, iktidardaki konumunu korumaya çalışan Birleşik Malay Ulusal Örgütü (UMNO) liderliğindeki Ulusal Cephe ile kendi partisiyle Umut İttifakı (PH) arasında Cumartesi günü milyonlarca seçmenin önünde yapılacak. Malay Milliyetçi Ulusal İttifakı (PN) çoğulcu çizgi boyunca çeşitli etnik adaylar ve şimdiye kadar gördüğü en yoğun tartışmalara sahne olacak.

Özellikle ilk kez oy kullanacak gençlerin desteğiyle Malezya parlamentosundaki 222 sandalye için yarışacak siyasi parti ve koalisyonların muson mevsiminde yapıldığı bildirildi. Baskın erken seçimlerBunu kendi lehine çevirmek istiyor.

Ülke siyasetinin önde gelen isimleri arasında Başbakan İsmail Sabri Yaqub, Pahang eyaletinin Beira ilçesinde PH koalisyon lideri Enver İbrahim, Perak eyaletinin Tambun ilçesinde PN koalisyon lideri Mohiuddin Yasin ve Ct. Johor eyaletinin Pagoh ilçesindeki PN Muhyiddin Yassin koalisyonundan ve Kedah eyaletinde iki kez başbakanlık yapan 97 yaşındaki Mahathir Mohamad, Langkawi ilçesinde yarışacak.

6 milyon genç ilk kez oy kullanacak

Seçim Komisyonu’nun yayımladığı verilere göre, 33 milyon nüfusa sahip Malezya’da toplam 21 milyon 173 bin 638 kayıtlı seçmen, on beşinci genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gidecek.

On beşinci genel seçimde, hükümetin otomatik seçmen kaydını etkinleştirip seçmen yaşını 21’den 18’e indirmesinin ardından, 21 milyondan fazla kişi, önceki genel seçimlere göre yaklaşık 6 milyon daha fazla oy kullanma hakkına sahipti.

Öte yandan 6 milyona yakın genç seçmenin bu seçimde ilk kez oy kullanacak olması, siyasi partiler ve siyasetçiler için seçim çalışmalarının çehresini değiştirdi.

Malezya, 5 yılda bir yapılan seçimlerle, devletin başında bir kralın bulunduğu parlamenter demokrasi modeliyle yönetilmektedir. Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah, İngiliz hükümdarı örneğini izleyerek devlet başkanı olarak hareket ediyor. Malezya Kralı bazı anayasal yetkilere sahip olsa da, büyük ölçüde iktidardaki hükümetin kararlarıyla bağlıdır.

Yakın zamana kadar Malezyalılar UMNO’yu yalnızca mutlak bir siyasi güç olarak biliyor ve kabul ediyorlardı.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın