- Edebi metin daha önceki eserlerin izlerini taşır; diğer edebi eserlerden ve türlerden etkilenen; Diğer sanat dallarının tesirlerini muhafaza eder ve edebî bir metin, orijinal bütünlüğü içinde başka hiçbir metnin hiçbir yönünü korumaz.
- Özellikle kitabeler, tarihi bilgiler, konu cümleleri, önemli dönemlerin öncü eserlerinden alıntılar ve postmodern sanatçıların uyguladıkları metinler arası ilişkiler yöntemi, metin tahlilinin her edebî eserinde başka eserlerin izlerini aramayı sunar.
- Edebi eserlerin geçmişle bağlantısı çok şaşırtıcıdır. Sadece geçmişle değil, dönemin eserleriyle de ilgili olan bir edebî eseri, başlı başına özgün bir eser olarak incelemek yanlıştır. Diğer eserler önemli kanıtlardır. İncelemeler bu veriler tarafından yönlendirilmelidir.
- Kendi özelliklerini gösterirken diğer eserlerle ilişkisi de mutlaka anlatılmalıdır. Her eser bir bakıma kendinden önceki eserlerin ürünüdür.
- Bir ecdadın müellifinin onunla alay etmek veya ona hürmet etmek veya ona tabi olmak veya ondan ayrıldığını bildirmek maksadıyla yaptığı alıntılar, kinayeler (referanslar, sıfatlar) ve çeşitli hatıralar metindir ve bu yazarın eseri değildir. , ama tamamen metinsel edebiyatın standardı ve onun derneği fikri, bu teorinin temel kavramlarından biridir. Bu nokta bizi edebî metinler arasında tam olarak bilmediğimiz gizli bir ilişki olduğuna inandırır.
- Buraya kadar bütün kelimeler kullanılmış ve her şey bir anlamda söylenmiş olduğundan, üretilen her yeni metin bir önceki metinlerin orijinalinden ziyade tekrarından başka bir şey değildir. Bu nedenle her metin metinlerarasıdır.
- Modern bir metin temelli çözümleme tekniği olarak karşımıza çıkan metinler arası ilişkiler, eski metinlerle ilişki kurma, tarihsel koşulları ve kronolojiyi öne çıkarma açısından bir edebiyat tarihi oluşturmaya çalışan yaklaşımlara ve klasik edebiyat eleştirisi anlayışlarına dayanmaktadır.
- Tarihsel eleştiri ile ortaya çıkan edebiyat tarihi disiplini içerisinde değerlendirilmesinin yanı sıra karşılaştırmalı edebiyatın da önemli sebeplerinden biri olarak metinlerarası ilişkiler kuramı sayılabilir.
İçindekiler
(“edebi kuramlar”)
- Kategori numarasını yanlış girdiniz veya seçtiğiniz kategoride makale yok!
“Eleştirel Teori Teorisi”
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]