İçindekiler
Ulusal edebiyat akımının gelişimine katkıda bulunan dergi ve gazeteler
Çocuk Bahçesi Dergisi
Edebiyatıcedide dergisi Servetifünun kapatılınca İstanbul’daki baskılardan bunalan gençler Selanik’te “Çocuk Bahçesi” dergisini çıkardılar (1905). Mecmuada Mehmet Emin Yurdakul’un sade bir dil ve hece ölçüsüyle yazdığı şiirleri görülmektedir. Aynı dergide Tevfik Fikret ve Reda Tevfik’in yazılarına da yer verilmektedir.
dergi dergisi
1921 yılında Mustafa Nihat (Uzun) tarafından çıkarılan dergide Yahya Kemal Bayatlı, Ahmet Haşim, Yakub Kadri Karusmanoğlu ve Faleh Rıfkı Atay’ın yazıları yayınlandı. Editörlüğünü Yahya Kemal’in yaptığı bu dergide Milli Mücadele savunulmakta ve sorunları Anadolu insanı ön plana çıkarılmıştır. Ahmet Kutsi Tecer, Nurullah Attak, Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdolhak Şinasi (Hisar) dergide yazan gençlerdir. Önümüzdeki yıllarda popüler olacaklar.
Türk Toplumu Dergisi
Türk Cemiyeti (1909), Yusuf Akgora, Nesib Asım ve Reza Tevfik gibi yazar ve düşünürler tarafından kurulmuş olup, aynı isimle bir de dergi çıkarmaktadır. Kültürel çalışmalara öncelik verileceğini açıklayan bu derginin yazarları arasında Mehmet Emin, Hüseyin Cahit, Ahmet Ağanoğlu ve Fuat Köprülü yer alıyor.
Yurdu Türk Dergisi
Bu dergi Yusuf Akchora, Ahmet Hikmet (Meftoğlu) ve Ahmet Ağaoğlu tarafından kurulan Türk Yurdu Derneği’nin yayıncı üyesidir. 1911 yılında çıkan dergi Türklük fikrini savunur. Yayın I. Dünya Savaşı’na kadar devam etti.
Halk Sağlığı ve Türkiye Dergisi
Halka Doğru (1913) ve Türk Sözü (1914) Türk Yurdu dergisinden haftalık olarak yayımlanır. Dergiler Celal Saher (Erozone) tarafından yönetilmektedir. Ömer Seftin, Türk Sözü’nün Genel Yayın Yönetmenidir. Çok sayıda yazarı bulunan bu dergiler, Birinci Dünya Savaşı yıllarında kapatılmıştır.
Yeni MECMUA Dergisi
1917’de İttihat ve Terakki’nin çıkardığı bu dergiyi Dia Kokalp yönetiyor. Bu dergide Yahya Kemal, Yaqub Qadri ve Refik Khalit gibi sanatçılar yazıyor. Yeni Mecmua 1923 yılına kadar neşriyatını sürdürür.
“Dia Kokalp Nef, Yunanlılar ve Nice – Milli Edebiyat Döneminde Şiir Eğilimleri”