https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Mısır Edebiyatı, Eski Dönem Antik Mısır Edebiyatının Özellikleri kısaca özet PDF - Rüya Tabirleri
Anasayfa » Haber » Mısır Edebiyatı, Eski Dönem Antik Mısır Edebiyatının Özellikleri kısaca özet PDF

Mısır Edebiyatı, Eski Dönem Antik Mısır Edebiyatının Özellikleri kısaca özet PDF

Mezopotamya’da birikim aldıktan sonra gelen birçok medeniyete yeni kompozisyonlar oluşturan ve günümüze kadar araştırma konusu olan Mısır medeniyeti, dünya tarihinde yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Eski çağlarda kıta şeflerini ve gözlemevlerini içine alan ileri bir uygarlık kurmuşlardır.

Tarihe damgasını vuran pek çok medeniyette olduğu gibi Mısır’da da kalkınmayı sağlayan toplum ve devlet yapısı, coğrafyanın verimliliğine paralel olmuş ve Nil Nehri çevresindeki verimli topraklar üzerine kurulmuştur. İlgili coğrafyada meydana gelen olaylar (nehir taşkınları gibi) firavunun yarattığı bürokrasi düzeyiydi. Öte yandan, gelişmiş koşullar, istilalar ve siyasi çalkantıların da etkisiyle hareketli ticari hayat, Mısır medeniyetinde bilim, sanat ve dünya algısı alanında farklı ve yeni oluşumların ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Antik döneme kadar uzanan yerli bir yaşam tarzına sahip olan Mısır’da Kral Firavun, devlet yönetiminde söz sahibi olmasının yanı sıra bir ibadethaneydi. Halk arasında hakim olan inanç şirk idi. Amun, Ra, Osiris bu tanrılardan bazılarıdır.

Firavun’da olması gereken özellikler ve nitelikler:

Bunlar, he (retorik), ma’at (liderlik yeteneği), siya (anlayış) idi.

Yazılı eserlerin korunmasına hizmet eden hiyeroglifler ve papirüsler, tarihin akışı içerisinde Mısır uygarlığının dünya kültürüne armağanlarıdır.

Mısır’da ilk yazı örnekleri, eski Mısır kültüründe önemli bir yere sahip olan kralların mezarlarında ve adlarının yazıldığı bölümlerde bulunur. Antik dönem adına değinilmesi gereken bir diğer konu da Koffin yazıtıdır. Onlara piramitlerin üzerine yazıtlar eklemek gerekiyor. Konuşma tarzı, soyluların öğütlerini iletmek için geliştirilmişken, Epibofer Papirüsü, afetler ve sosyal olaylar hakkında yazılan edebiyatın ilk örneklerinden biridir.

Mısır klasik eserleri söz konusu olduğunda bu anlamda sunulan ilk eser Sinuhe hikayesidir.

Westkar Papirüsü ayrıca bazı dini mucizeler içerir.

Direktif Amenemope, Mısırlı bir asilzadenin yolculuğundaki maceralarını anlatıyor.

Eski Mısır dönemine ait bir diğer önemli eser de Mısır Ölüler Kitabı’dır (Ra nuerto em hru). Kitap, başka bir dünyaya gittiğine inanılan birer varlık olarak bu dünyadan göçüp giden ölülerin huzurunda okunmak ve bu dünyayı değiştirmeye yönelik metinlerden oluşuyor. Yer yer sembolik ifadelere yer verilen ve ölülere ahiret hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bu derleme eserin yazarı bilinmemekle birlikte üç farklı uyarlama içermektedir: Sais, Heliopolis ve Thebes.

“Japon Edebiyatının Tarihsel Eleştirel Teorisi”

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın