https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Mustafa Kemal Atatürkün Ailesi Ve Çocukluğu Çocukluk Yılları Hakkında Bilgi - Rüya Tabirleri
Anasayfa » Haber » Mustafa Kemal Atatürkün Ailesi Ve Çocukluğu Çocukluk Yılları Hakkında Bilgi

Mustafa Kemal Atatürkün Ailesi Ve Çocukluğu Çocukluk Yılları Hakkında Bilgi

Mustafa Kemal, 1881 yılında Selanik’in Kocakasım semtinde üç katlı çiçekli bir evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmed Efendi XIV-XV. Yüzyıllar boyunca Konya ve Aydın’dan Makedonya’ya yerleşen Kocacek Yörüklerinden biridir. Annesi Zübeyde Hanım, Selanik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır. Milis subayı, müessese katibi ve kereste tüccarı olan Ali Rıza Efendi, 1871 yılında Zübeyde Hanım ile evlendi. Atatürk’ün beş kardeşinden dördü küçük yaşta öldü ve 1956 yılına kadar sadece Makbuli (Atadan) yaşadı.

Mustafa, öğrenim çağına geldiğinde Hafız Mehmet Efendi kaza mektebinde okumaya başlamış, daha sonra babasının isteği üzerine Şemsi Efendi okuluna geçmiştir. Bu sırada babasını kaybetti (1888). Rapla’nın çiftliğinde bir süre amcasının yanında kaldıktan sonra Selanik’e giderek eğitimini tamamladı. Selanik Halk Lisesi’ne girdi. Kısa bir süre sonra 1893 yılında Askeri İdadiye’ye girdi. Bu okulda matematik öğretmeni Mustafa Bey adına “Kemal” i ekledi.

Mustafa Kemal, 1881 yılında Selanik’te Ahmed Subaşı mahallesinde doğdu. Zübeyde Hanım ile Ali Rıza Efendi çiftinin dördüncü çocuğudur. Mustafa Kemal, Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım; Fatima, Omar, Ahmed, Mustafa, Maqboula ve Nahia adlı altı çocuktan biridir. Mustafa ve Maqbul dışındaki diğer çocukları erken yaşta öldü.
Alireza Efendi’nin babası, Hafız (Kızıl) lakaplı Hafız Ahmed’dir. Alirıza Efendi, önce Müesseseler İdaresi’nde kâtip, sonra Asker Milliye Tugayı’nda teğmen ve gümrük memuru olarak çalıştı (1876-1877). Ancak daha sonra memuriyetten ayrılarak tuz ve kereste ticaretiyle uğraştı.
Zübeyde Hanım’ın babası Feyzullah Ağa, daha çok Sofuzadeler olarak bilinir. 1857 doğumlu Zübeyde Hanım ile 1841 doğumlu Ali Rıza Efendi 1871 yılında evlendiler.
Mustafa Kemal’in doğduğu yüzyıl, Osmanlı Devleti’nin en bunalımlı dönemine rastlar. Ekonomik olarak zor bir dönemdi. Sanayi devrimini yakalayamayan Osmanlı Devleti’nin yerli sanayisi kırılma noktasına gelmiştir.
Mustafa Kemal’in doğduğu yıl, hükümet tarafından çıkarılan Muharrem fermanı ile Osmanlı Devleti dış borçlarını ödeyemeyeceğini ilan etti. Yine bu dönemde Fransız İhtilali’nin etkisiyle ortaya çıkan milliyetçi hareket, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma sürecini hızlandırmıştır. Balkan ülkeleri Osmanlı Devleti’nden ayrılarak birer birer bağımsızlıklarına kavuştular. Mustafa Kemal’in kişiliği ve fikirleri, bu kasvetli dönemde doğup büyüdüğü için bu çalkantılı ortamda gelişmiştir.
Alireza Efendi’nin ailesi; Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki iskân politikası doğrultusunda Anadolu’dan göç ederek Makedonya’nın Manastır vilayetindeki Debre Bala Sancak’a yerleşen Kocacek Yörüklerinden biridir.
Zübeyde Hanım’ın ataları, Fatih Sultan Mehmed döneminde Konya bölgesinden Rumeli’ye göç eden “Qunyar” adlı Türkmenlerdir. Aile Vodina’dan Langazza’ya geldi ve oradan Selanik’e göç etti.

Atatürk’ün Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk’ün askerlik hayatı

Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi hayatı

Mustafa Kemal Atatürk’ün son yılları ve ölümü

Mustafa Kemal Atatürk hakkında ne söylendi?

Mustafa Kemal Atatürk’ün Eserleri

Karakter Mustafa Kemal Atatürk

Necip Fazıl Kesakiürek nasıl yazar olunur?

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın