medyauzmani.com
Nasrettin Hoca, Nasreddin Hoca Kimdir Hayatı Fıkraları Kısaca – Rüya Tabirleri

Nasrettin Hoca, Nasreddin Hoca Kimdir Hayatı Fıkraları Kısaca

epigrammatist. Hakkındaki yetersiz belgeler ve çelişkili rivayetler nedeniyle tarihi kişiliğini yaşadığı dönemle özdeşleştirmek mümkün olmamıştır. Al-Lamizadeh’de Abdullah Çelebi, Al-Latif, Nasreddin Haji ve Seyyad Hamza çağdaş olarak karşımıza çıkıyor. Bu ve benzeri bilgilere göre Nasreddin Hoca’nın 14. yüzyılda yaşadığı tahmin edilmektedir. Mezarındaki kitabede H. 368 tarihini okuduktan sonra 1284 yılında vefat ettiğini iddia edenler de vardır ve 18. veya 19. yüzyılda yerleştirildiği tahmin edilmektedir. a. Danişmend, Hoca’yı Çobanoğulları’ndan Nasreddin Mahmud olarak savunur. Rivayete göre “Hoca Sivrihisar’ın Hortu köyünde doğmuştur. Babası aynı köyün imamı olan Abdullah’tır. Seferihisar’da tahsil gördü, babasının ölümü üzerine Akşehir’e giderek Seyt Mahmud Hirani’nin dervişi oldu (ö. 1268), 1284’te bu şehirde vefat etti.”
16. yüzyılda Ebülhayr Rûm’un Şehzade Cem adına yazdığı Saltuk adına “Sarı Saltuk ve Nasreddin Hoca, Mahmud Hirani’nin dervişleriydi ve Sarı Saltuk’un krematoryumunu ziyaret etmek için Akşehir’e geldiğinde Hoca’nın evini de ziyaret etti. ” En eski N. Hoca fıkramız da Saltuk-nâme’dedir. Nasreddin Hoca’nın hikâyeleri zamanla artarak bir araya toplanmış ve N.’nin mecmuaları tertip edilmiştir. Fıkralarda N. Hajjah bazen hakim, bazen öğretmen, bazen de profesör olarak karşımıza çıkıyor. Yokluk ve sefalet içindedir. Halk, eşeği ve karısı molla ile birlikte bu masalların kişisel kadrosunu oluşturur. Pilgrim bazen saf, bazen çok uyanık ama her zaman cevap vermeye hazırdır. Türk istihbaratının efsanevi kahramanı, duyarlı ve esprilidir. Türk milletinin günlük hayatı onun fıkralarıyla şenlendi ve renklendi. N.’nin hikayeleri yayıldı. Osmanlı toprakları başta olmak üzere Türkçenin konuşulduğu her yerde hocalık yapmış ve 1857’den sonra tercümeler yoluyla dünyaya yayılmıştır.
Abdulbaqi Gulbanarli, Nasreddin Hoxha, Ist 1961; Erdoğan Tokmakçıoğlu, Nasreddin Hoca dört bir yandan, İST. 1971; Orhan Veli Canik, Nasreddin Hoca’nın Hikâyeleri, Manzum’da, 1949, 1950; محمد فؤاد كوبرولو ، حياة نصر الدين هدجة ، قصص شعرية ، 1918 وبيريهان أرباك ، نصر الدين خوجا ببليوغرافيا ، مجلة دراسات الثقافة التركية ، العدد الأول ، العدد 2 ، أنقرة 1967.1[AbdülbakiGölpınarlıNasreddinHocaİst1961;ErdoğanTokmakçıoğluBütünYönleriyleNasreddinHocaist1971;OrhanVeliKanıkNasreddinHocaHikayelerimanzum19491950;MehmetFuatKöprülüNasreddinHocahayatımanzumhikayeler1918vePerihanArbakNasreddinHocaBibliyografyasıTürkKültürüAraştırmalarıdergisiIsayı2Ankara19671[AbdülbakiGölpınarlıNasreddinHocaİst1961;Erdo­ğanTokmakçıoğluBütünYönleriyleNasreddinHocaist1971;OrhanVeliKanıkNasreddinHocaHikayeleriman­zum19491950;MehmetFuatKöprülüNasreddinHocahayatımanzumhikayeler1918vePerihanArbakNasreddinHocaBibliyografyasıTürkKültürüAraştırmalarıdergisiIsayı2Ankara19671

“Nail-i Kadim Nesati”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın