medyauzmani.com
Nazım Hikmet RAN Kimdir Hayatı Edebi Kişiliği Şiirleri PDF – Rüya Tabirleri

Nazım Hikmet RAN Kimdir Hayatı Edebi Kişiliği Şiirleri PDF

Nazem Hikmet Ran kimdir, edebi hayatı, kısa şiirleri (1901-1963)

Cumhuriyet dönemindeki sosyalist akımın önde gelen sanatçılarındandır. Türk şiirine serbest bir ölçü getirmiş, şiiri nazım şekilleri ve edebî şekiller bakımından geliştirmiş, ilk heceli şiirlerini yazmıştır. Zengin ses sisteminden ve Türkçe armonilerden yararlandı. Şiirleri elliden fazla dile çevrildi. Şiirlerinde hayat, ölüm, adalet, barış, koca, anne, baba, çocuk, vatanseverlik ve insanlık gibi konuları işlemiştir.
Yazarın eserlerinden bazıları şunlardır: Güneşi İçenlerin Şarkısı, 835 Satır, Jokondel Si Ya U, Sesini Kaybeden Şehir, Gece Gelen Telgraf, Benyersi Neden Kendini Öldürdü, Taranta Babu’ya Mektuplar, Destan Şeyh Badretin İbn Simafna Kadı’nın, Milli Mücadele Destanı, İnsan memleketimden (şiir); Kafatası, Ölüler Evi veya Merhumlar Evi, Unutulmuş Adam, Farhadi Şirin, Youssef is Menovis (çal); Kan konuşmaz ve hayat güzel kardeşim (roman); Tutukludan Kamal Taher’e mektuplar. oğlum, oğlum, göğsüm; Vanoyara Mektupları (Mektup) …
Başka bir kaynak:
Selanik’te doğdu. Heybeliada Bahriye Mektebi’nde okudu. Bir süre sonra Rusya’ya giderek Doğu Moskova Üniversitesi’nde ekonomi ve sosyal bilimler okudu. Yurda dönünce İstanbul’a yerleşti.
Nazım Hikmet şiirleri ve çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanan yazılarıyla kısa sürede edebiyat dünyasının dikkatini çekti. İlk şiirlerinde hece ölçüsü ve kafiye, sonraki şiirlerinde serbest ölçü gibi ahenk unsurlarını kullanmıştır. Geleneksel biçim özelliklerinden ziyade konuya odaklanan ve toplumsal sorunları daha gerçekçi bir anlayışla dile getiren eleştirel bir şiir akımının kurucusu oldu.
Nazım Hikmet, şiirden uzak, ölçüsüz ve kafiyesiz şiirleriyle Cumhuriyet döneminde serbest şiirin yayılmasında etkili olmuştur. Şiirin muhtevasına uygun bir şekil arayışında olan Nazım Hikmet, Türk şiirine muhteva, şekil ve ahenk açısından önemli yenilikler getirmiştir.
Nazım, “Asyalı-Afrikalı Yazarlara” adlı şiirinde tüm dünya insanlarını “kardeşlerim” olarak adlandırır ve Anadolu’da yaşayan yoksul ve güçsüzlerin sorunlarını Asya ve Afrika’da yaşayanların sorunlarına benzetir. Aslında, bu karşılaştırmalar yoluyla ortak sosyal sorunları dile getiriyor. Bu sorunlara yönelik eleştirel tavrı sonraki bölümlerde de ilk satırlarda devam eder. Nazım Hikmet bu ve benzeri şiirlerinde toplumsal sorunları işlemiştir. Nazım Hikmet bu düşünceyle Türk edebiyatında “toplumsal gerçekçilik” akımının öncüsü olmuştur.

Satır 835, Benyersi neden kendini öldürdü? , Taranta Babu’ya Mektuplar, Şeyh Badruddin Destanı, İbn Simafni Kadı, Milli Mücadele Destanı, Memleketimden İnsan Manzaraları (Şiir)…

“Bir kuyruklu yıldızın gölgesinde evliliğin sona ermesi ve özellikleri, gerçek sosyalizmin eğilimlerini yansıtır.”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın