medyauzmani.com
Nemide Romanı Özeti Konusu Kişileri Kısaca – Rüya Tabirleri

Nemide Romanı Özeti Konusu Kişileri Kısaca

Birinci kitabın konusu: Annesi verem hastalığına yenik düşen ve hastalığın pençesinde yaşam mücadelesi veren genç bir kızın yaşadıkları.

2. Kitap özeti:

Şevket Bey, varlıklı bir adamın ikinci oğluydu. Önce abisini sonra babasını kaybetti. Babasını kaybedince geriye Sultanahmet Caddesi’nde bir köşk, Çanlıca’da bir köşk, beş altı dükkân, bir zeytinlik, bir çiftlik kaldı. Şevket Bey, babasının sağlığı ile ilgili her şeyi merak etmiş, hemen her işi bilmiştir. Hiçbir şeye çok fazla odaklanmadı ama hepsine doğru eğildiğini gösterdi. Babasının ölümünden sonra Evket Bey’de bir boşluk oluştu.

Günler böyle geçerken bir gün annesinin yanında yürüyen küçük bir kız çocuğu görmüş. O an bir heyecan vardı. Ona o kadar dikkatli baktı ki yüzü kızardı. Daha sonra Şevket Bey aynı kızı tekrar görmüş ve evine kadar takip etmiştir. Kızın girdiği ev Safeket Bay’in evinin yanındaydı. Şevket Bey biraz düşündükten sonra kızın annesine bu kızla evlenmek istediğini bildirdi ve bu isteği olumlu karşılandı. Şevket Bey evlenince sanki dünyanın en mutlu insanı olmuştu. Ancak bu mutluluk uzun sürmedi. Eşi Naim rahatsızlandı ve doktorların muayenesi sonucunda çocuk sahibi olmamasını tavsiye etti ancak Naim hamile olduğu için bu tavsiye biraz gecikti.

Naeem çocuğunu doğurdu ama kendisi öldü. Bu yeni doğan kıza Nemide adını verdiler. Bu acıya dayanamayan Evket, yeni doğan bebeğini Dr. Osman Bey’e emanet ederek iki yıllık bir yolculuğa çıktı. Dönüş yolunda kızını doktordan aldı. Ancak kızının vücudu, annesi gibi çok zayıftı ve sağlığıyla hayatı boyunca ilgilenmesi gerekiyordu. Bundan sonra Şevket Bey’in hayatını kızına adamaktan başka yapacak bir şeyi kalmamıştır. Bir baba olarak bunu yapmak ve gerektiğinde büyük fedakarlıklar yapmak zorundaydı çünkü Nemide, Naime’nin en büyük ve en büyük soluydu.

Saffet Bey kızına titredi. Aradan yıllar geçer ve Nemede bir gelinlik kızı olur. Nemed, kuzeni Neil’e büyük bir sevgi beslemiştir. Ancak Neil’in Nimede’ye duyduğu aşk farklıydı, onu bir kardeş gibi seviyordu.

Neil, her hafta belirli günlerde amcasını ve Nemed’i görmeye gelirdi. Çivi Nemide’den daha yaşlıydı. Nell tıp eğitimini tamamlamak için Paris’e gittiğinde Nimede çok üzüldü. Neil, Paris’te üç yıl kaldı ve geri döndü. Bir süre sonra Neil ve Nimede nişanlandı. Ancak Neil, çocukluğundan beri tuhaf bir ilişki içinde olduğu Nimede’ye değil, annesini küçük yaşta kaybeden ve babası tarafından terk edilen teyzesinin kızı Nahit’e aşık olmuştur. Nahit de Nail’e deliler gibi aşıktır. Nail Nahit’i çok sevmesine rağmen Nemide’nin sağlığını düşündüğü ve kaderine boyun eğdiği için duygularını belli etmez. Bir süre sonra durumu hisseden Nimid, nişan yüzüğünü Nahit’e vererek kendisini sevmeyen biriyle evlenemeyeceğini söyler, bir süre sonra Nimid vereme yenik düşer ve Nahit ile Neil evlenir.

Kitaptaki ana fikirler: Mutluluk başkalarının mutluluğuna engel olamaz ve aşk fedakarlık gerektirir.

Kitaptaki olay ve kişilerin değerlendirilmesi:

Kitap çok klasik ve basit bir konuyu anlattığı için şaşırtıcı ya da gerçek dışı hiçbir şey olmuyor. Bence kitabın en önemli özelliği Nimid’in hiç tereddüt etmeden nişan yüzüğünü Nahit’e vermesi.

Şevket Bey: Zengin bir babanın oğlu olarak hayatta çok sıkıntı çekmemiş ama zenginliği de onu şımarık bir ruh haline sokmamış.

Nemide: Nemide aynı zamanda hayattaki hemen her dileği gerçek olan biri ve Nemide bu durumdan biraz şımardı.

Neil: Önceliğini eğitimine verdi ve daha sonra Nahit ile evlendi.

Nahit: Küçük yaşta annesini kaybetmenin verdiği acı onu olgunlaştırmış.

Osman Bey: İyi kalpli, iyi kalpli bir insandır.

Kitapla ilgili kişisel görüşler: Kitapta işlenen konu, hayatta herkesin başına gelebilecek olayları ele alıyor. Ancak yazarın üslubu ve betimlemeleri kitabı ilgi çekici kılmaya yetti. Bu şekilde yazarlar büyük bir akıcılık kazandılar. Kitabı elinize ilk aldığınızda sonuna kadar bırakamayabilirsiniz.

Kitabın yazarı hakkında bilgi: Servet-i fünunun romancılarındandır. İstanbul’da doğdu ve bu şehirde öldü. İlköğrenimini bitirdikten sonra El-Fetih Askeri Rüştiyesine girdi ve 17 yaşında okuldan ayrıldı. 1884’te El-Nayrouz gazetesini, daha sonra da Hizmat ve Ahank gazetelerini kurdu. İzmir Lisesi’nde Fransızca öğretmenliği yaptı. Edadi’de Türk edebiyatı öğretmenliği yaptı. Alay müdürlüğünün şefi oldu. Servet-i Fünun dergisine girdi ve en büyük romanları burada yayınlandı. Daralfon’da Batı edebiyatını öğretti. Türbenin başyazarı, ayan üyesi oldu. Sessizliği, batı müziğini, okumayı ve çiçekleri severdi. Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca, Arapça ve Farsça biliyordu. Romanlar, öyküler, oyunlar, nesir şiirler, anılar, retorik, edebiyat tarihi ve makaleler yazdı. Romanlarında sosyal ve psikolojik konuları işler. Kahramanlar gerçek hayattan alınmıştır. 150’den fazla eseri bulunmaktadır. Modern Türk hikâye ve romanının babası olarak kabul edilir. Altyazılar da var.

Diğer roman özetleri
kitap özetleri

«Mayıs ve Kara Halide Ziya Uşaklıgil Sinekli Özeti Halide Edip ADIVAR Bakkal Özeti»

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın