Kitap konusu:
Kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun son neslinin gençliğini, saray ve çevresini ve gençliğin nasıl çöktüğü hakkındadır.
Kitap özeti
Süleyman Nazha, kalbi vatan sevgisiyle atan bir Osmanlı aydınıdır. Abdülhamid dönemindeki baskıcı yönetimden bıkmış ve soluğu Fransa’da kesmişti. Yıllar önce vefat eden kızı Ezra, İstanbul’da kolejde okuyor. Artık memleketine dönme zamanı gelmiştir ve artık kızını yalnız bırakmaya hakkı yoktur. İstanbul’a dönüş yolunda yalnız değildir. Onunla birlikte yabancı ülkelerde eğitim gördü; Ama neyse ki askere alınamayan taşralılar var: Şakir, İrfan… Süleyman Nzeit bu gençlere çok güveniyor. Ona göre devleti bu kirli durumdan ancak böyle hemşeriler kurtarabilir (yani bütün kurtuluş ümidi gençlerdedir). Ülkeye döndükten sonra saray adamları Süleyman Nezha ve yanındaki gençlerin peşine düşmeye başladı. Çünkü Avrupa’daki Jön Türk hareketlerine katıldıklarından şüpheleniyorlar ve oradaki faaliyetler hakkında bilgi istiyorlar. Bunu yapmanın en iyi yolu; genç adamlara bazı mevkiler vaat ederek onları kendi lehlerine kullanmaktır. Bundan sonra Şakir ve İrfan’ı kazanmaya çalışırlar. Şahin çok iyi bir genç olmasına rağmen sağlam bir fikri olmadığı için kolayca aldanır. Daha sonra Osmanlı milli aydınlarının yabancı dillerde yayınlanan makalelerini saray adına tercüme ettiğine pişman olduysa da artık çok geçti. İrfan’ın fikirler konusunda Al-Saqr’dan daha güçlü bir gözü var. Ancak babasını öldürenlerden intikam almak için saray çevresindeki kirli işlere bulaşmaktan kendini alıkoyamaz. Süleyman Nezha’nın kızı Ezra da bir diğer genç Osmanlı kadınıdır. Çok kültürlü bir kız olmasına rağmen klasik bir Osmanlı kadını olmak ister ve Süleyman kızını minnetle selamlamak ister. İrfan annesinin ölümüne dayanamayıp intihar etmiş, ülkenin diğer gençleri saray ve çevresinin pisliğiyle uğraşıyordu. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurtuluşu başka bir bahara kadar devam etti.
Kitabın ana fikri:
Osmanlı gençliği (Khaled Ziya Ushaklıgil’in Osmanlı gençliğinden anladığı İstanbul gençliğidir) bu ülkeyi bir düzeye getirecek güç ve yetkiye sahip değildir.
Olayların ve kişilerin değerlendirilmesi:
Süleyman Nezzeh, vatansever bir kalbe sahip çok bilgili bir Osmanlı aydını ve aydınıdır. Müthiş bir gözlem yeteneği var. Sagar çok iyi bir insan olmasına rağmen güçlü bir kişiliğe sahip değildir, aksine İrfan sağlam bir kişiliğe sahiptir ve ailesini çok sever.
Kitapla ilgili kişisel görüşler:
Halit Ziya Uçaklıçil’in seçkin üslubunun kendisini hissettirdiği kitap her Türk gencinin mutlaka okuması gereken bir kitap. Kitabın kahramanlarının en cahilleri bile çok ağır bir dille konuşuyor. Yani kahramanlar Saray ve çevresinden seçilmiştir. Anadolu insanından pek bahsedilmese de Osmanlı Devleti’nin çirkin taraflarına ışık tutması açısından önemli bir eserdir.
Kitabın yazarı hakkında kısa bilgi:
Khaled Zia Ushakligil (1866-1945), Servet i Funon’un yazarlarından biridir. İstanbul’da doğdu ve bu şehirde öldü. İlk öğreniminin ardından El-Fetih Askeri Ortaokuluna devam etti ve on yedi yaşında okulu bıraktı. 1884’te “El-Nayrouz” gazetesini, ardından “Hizmet” ve “Ahank” gazetelerini kurdu. İzmir Lisesi’nde Fransızca öğretmenliği yaptı. Lisede Türk edebiyatı öğretmenliği yaptı, alay müdürlüğü başyazarı oldu. Servet-i Fünun dergisine girerek en büyük romanlarını orada yayımlattı ve Darülfünun’da Batı edebiyatı dersleri verdi. Türbenin başyazarı, ayan üyesi oldu. Sessizliği, batı müziğini, okumayı ve çiçekleri severdi. Fransızca, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Farsça ve Arapça bilmektedir. Roman, öykü, nesir, tiyatro, şiir, anı, retorik, edebiyat tarihi ve denemeler yazdı. Romanlarında sosyal ve psikolojik konuları işler. Kahramanları gerçek hayattan alınmıştır ve 150’den fazla hikayesi vardır. Modern Türk hikâye ve romanının babası olarak kabul edilir. Altyazı da var
Diğer roman özetleri
kitap özetleri
Halit Ziya Uşaklıgil Aşk Memnu Kırık Hayatın Özeti Halit Ziya Uşaklıgil Özeti