Ömer Seftin türkü, şiir, deneme gibi türlerde de eserler vermesine rağmen yeni Türk edebiyatının en başarılı örneklerini klasik hikâye (Mopassant) tarzında yazan sanatçılardan biridir.
Esas amacı edebî dilin yakınsaması olan yeni dilin yapılanmasına, yukarıdaki ilkeler çerçevesinde Ömer Seyfüddîn kıssaları ile sağlanacak dil anlayışının önemli örneklerini vermiştir. Basit Türkçeyi benimseyen konuşma dili. Edebiyatımızda adının Kâvî olarak geçmesi onun bu alanda pek çok eser vermesi ve kısa hikâye anlayışının önemli bir temsilcisi olmasından kaynaklanmaktadır. Subaylık yıllarından sonra İstanbul’a gelerek ömrünün son yıllarına kadar öğretmenlik yaptı. Ömer Seyfettin’in öyküleri Genç Kalemler, Türk Yurdu, Yeni Mecmua, Büyük Mecmua ve air gibi dergilerde yayınlandı.
Sanatçının Kashi, Yoldaşlarımız, Yalnız Efi, Gizli Tapınak, Bahar ve Kelebekler, Bomba, İlk Dua gibi unutulmaz öyküleri yayımlandı.
Toplumsal bir mesajı olan ve olağandışı koşullardan geçen bir ülkenin içinde bulunduğu toplumsal durumu ele alan öykücülüğü anlamakta, ne şarkı söylemeyi, ne büyük aşkların acısını çekmeyi, ne de bireyin depresyonunu inceleyen derin psikolojik analizleri bulmak mümkündür. yaşam dünyasına girerken. Öykümüzün önemli bir temsilcisi olan Ömer Safetin’in bu tür yapıtlarında anlatının mesajı, toplumdaki “çarpıtılmış” özellikleri hicve ve ulusal direnişi desteklemeye yönelir.
İçindekiler
Ömer Saif Al-Din’in Kısa Bir Özeti (1901-1962)
Kurgusal olmayan yazar. Junin’de doğdu. Harp Okulu’ndan mezun oldu. Anadolu ve Rumeli’de subay olarak çalıştı (1903-1910). Ordudan ayrılarak İstanbul’a yerleşti. Balkan Savaşı çıkınca tekrar orduya döndü. Yanya Kuşatması’nda esir düştü. 1913’te ordudan istifa etti. Ölene kadar Kabataş Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. İstanbul’da öldü. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Servet-i Fünun edebiyatının zor diline karşı sade Türkçeyi, halk dilini savundu. Zia Kokalp ve Ali Canib (Tariqa) ile Millî Edebiyatın Temelleri. Yeni Mecmua ile Şair ve Büyük Mecmua’da gündelik hayattan, çocukluk anılarından, askerlikten, efsanelerden, masallardan ve tarihten hikâyelerle savunduğu edebiyat örneklerini verdi. Hikâyelerinin bir kısmında sosyal hayat ve siyasi fikirlerin tenkidi.
Hayatı boyunca Sahabelerimiz (1918), Hareem (1918) ve Afrouz Bey (1919) kitaplarını yayınladı. Bilge Yayıncılık, ölümünden sonra tüm öykülerini on cilt halinde yayımladı (1970-1971): 1. Everose Körfezi, 2. Eski Kahramanlar, 3. Bomba, 4. Harem, 5. Yüksek Ökçeler, 6. Kuru Ağaçlar, 7. Yalnız Efe, 8 Falaka, 9. Yüzakı, 10. Aşk Dalgası, 11. Beyaz Lale., 12. Kağırı Tahir Alangu’nun Kitabı Ömer Seyfettin (1968) yazarı en iyi tanıtan kitaptır. F.A. Tansel ayrıca Ömer Saifuddin’in Şiirlerini (1972) yayınladı. Milli Kütüphane, Omar Seif El-Din’in (1970) bir bibliyografyasını yayınladı.
«Yeni Bir Dil Denemesi, Zia Kokalp»