Riyad’da düzenlenen Nur Riyad Işık ve Sanat Festivali, “Yeni ufuklar hayal ediyoruz” sloganıyla 40 ülkeden sanatçıyı bir araya getirdi. Teknoloji, makine zekası, dijital inovasyonlar, veri anlatımı ve yapay zekayı kullanan dünyanın önde gelen sanatçılarını ağırlayan etkinliğin en dikkat çeken isimlerinden biri de Türkiye’den Rafik Anadol oldu.
3-19 Kasım 2022 tarihleri arasında Suudi Arabistan Krallığı’nın başkenti Riyad’da gerçekleşen bir ışık ve sanat festivali olan Noor Riyadh. Riyad akşamları göz kamaştırıcı gecelere dönüşüyor. Mekana özel enstalasyonlar, büyük ölçekli kamusal sanat eserleri, geçici heykeller, sanat parkurları, sanal gerçeklik, bina projeksiyonları, drone gösterileri sanatseverlerin ilgisini çekti. Festivalin küratörlüğünü Herve Mikaeloff, Dorothy Di Stefano ve Jumana Ghouth yaparken, ışık sanatının dünyaca ünlü birçok ismi Suudi Arabistan’da yerel sanatçılarla bir araya geldi.
“Yeni Ufuklar Hayal Ediyoruz” temasıyla 40 ülkeden sanatçının katıldığı Light Art Festival, teknoloji, makine zekası, dijital inovasyon, veri anlatıları ve yapay zekayı kullanan dünyanın önde gelen sanatçılarını ağırladı.
Refik Anadol’dan çok kanallı, sürükleyici enstalasyon
Festivalin en ilgi çeken sanatçılarından biri de Türkiye’den Rafik Anatoly oldu. Machine Dream Machine: Space for Anadol’un sürükleyici çok kanallı enstalasyonu, 4 Şubat 2023 tarihine kadar şehrin yeni gelişen yaratıcı bölgelerinden biri olan JAX District’te From Spark to Spirit adlı sergide sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Riyad şehrinin kaydedilmiş görsel izlenimlerine dayanan, zeminden uzanan ekranların olduğu bir oda ile aksiyon, Tavan bile ortak bir makine kaynaklı rüyayı gösteriyor.
Anadol, çalışmalarını oluşturmak için sosyal medya platformlarından ve dijital görüntü arşivlerinden toplanan Riyad’ın halka açık görüntüleri üzerinde üretken bir ağ modeli üretti. Bu çalışmada, şehrin binden fazla gizli boyutu olan veri evreni, makine öğrenmesi yoluyla işleniyor. Anadolu araştırmalarına gelince; “Sürükleyici bir ortamda inşa etmek, bir makinenin zihnine girebileceğimiz bir ortam yaratır.” belirtir.
Işık, içinde yaşadığımız çevreye ilişkin algımızı etkiler ve değiştirir.
Küratörlüğünü Neville Wakefield ve yardımcı küratör Ghida Al-Muqrin’in üstlendiği From Spark to Spirit, ışığın bir değişim sinyali haline geldiği bir dünyayla ilişkimizi şekillendirmede oynadığı rolün izini sürüyor. Serginin bir yönü, katılımcı sanatçıların bazılarının teknolojinin ilerlemesini ve evrimini tasvir etmek için ışığı nasıl kullandıklarını ve ışığın yaşadığımız çevre algımızı nasıl etkilediğini ve değiştirdiğini gösteriyor. Anadol’un çalışması, tanınmayan katmanları ortaya çıkarmak için insan bilincinin işbirlikçisi olarak makine zekasını kullanıyor. Elektronik tesadüf yoluyla heyecan verici yeni bir özerklik biçimi sunuyor.
İstanbul’da doğup Los Angeles’ta yaşayan Refik Anadol, mimari unsurların yardımıyla alternatif gerçeklikler yaratarak veri anlatılarına yönelik yaklaşımları yenilemeyi amaçlayan bir stüdyo ve araştırma ofisi yürütüyor. Sanatçı, işlerinde, izleyicinin dijital dünyanın görsel diliyle çevrelenmesini sağlayan 3B veri heykelleri aracılığıyla sanal ve fiziksel arasında bir köprü kuruyor.
Anadol, hafızanın mekansal olarak nasıl deneyimlenebileceğini araştırıyor
Tıpkı 1960’larda Kaliforniya’da başlayan ışık ve mekan hareketinin kurulu düzendeki değişimleri yansıtması gibi, bu sergi de Ortadoğu’yu şekillendiren hızlı kültürel değişimlerden etkilenen bir ışık manzarasını keşfediyor. Makine Düşleri: Uzay, bu dönüşüm ve değişimin özünü yakalar. Anadol, hafızanın mekansal olarak nasıl deneyimlenebileceğini araştırıyor ve yapay zeka tekniklerini kullanarak anılarımızın ve rüyalarımızın canlı, katmanlı ve dürtüsel ve rastgele görünen şekillerde nasıl çalıştığını taklit etmenin bir yolunu buluyor. Sürekli değişen teknolojiler ve ışığın kullanıldığı yenilikçi tekniklerle aydınlatılan bir dünyada, umutlarımızı ve hayallerimizi gerçekleştirmemizi ve onları bu dünyaya yansıtmamızı sağlayan ışığın eşsiz özelliğine ve parlaklığına gönderme yapıyor.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]