SINIF ARKADAŞIM ATATÜRK ALİ FUAT CEBESOY
İlk kitabın konusu
Yakın arkadaşı Ali Fuat CEBESOY, ulu önder Mehmet Kemal Atatürk’ün gençlik ve okul dönemlerini kaleme alarak sonraki nesillere aktarmıştır.
kitap özeti 2.
İnternette daha hızlı gezinin. Firefox’u Google Araç Çubuğu ile edinin
Ali Fuat, kitabın başında CEBESOY’a Atatürk’le ilk kez nerede ve nasıl tanıştığını anlatıyor. Cuma günü, eskiden “Savaş Hakaret Ofisi” olarak bilinen Harp Akademisi’nde bir araya geldiler. Ali Fouad Spisoy, babasının tüm ısrarlarına rağmen asker olmak istiyordu. Öte yandan, aile üyelerinin çoğu asker olduğu için babası onun sivil bir kariyerde başarılı olmasını istiyordu. Ancak Ali Fuad CEBESOY, askerlik aşkına yenilmedi ve sınavları geçerek “Mekteb-i Harbiye-i ahane”ye alındı. Okulda Dahiliye Müdürü Albay İbrahim BY ve görevli memur tarafından Mustafa Kemal Birinci Sınıf Astsubay’a teslim edildi. Böylece Türk tarihine şan ve şeref veren Mustafa Kemal ile tanışırlar. Ali Fouad Spisoy, kitabında Mustafa Kemal’in okul yıllarından bahsetmiştir. Mustafa Kemal’i öğrenimi sırasında etkileyen en önemli olaydan da bahsetti. Mustafa Kemal, Manastır Askeri İdadisi’nde ikinci sınıftayken Türk-Yunan Savaşı çıkmış ve Türk ordusu Yunan ordusunu yenmiştir. Herkes gibi Mustafa Kemal de buna sevindi ve bütün Türk milleti gibi “Padişahım çok yaşa!” Çığlıklarına yürekten katıldılar. Ancak dönemin Yunan hükümeti Rusya’dan talepte bulununca, Çar II. “Padişahım çok yaşa!” Bağırışlar atılır ve Mustafa Kemal ilk defa bu dileğe katılmadığını söyler.
Harp Okulu yıllarında kendisiyle aynı fikirde olan okul arkadaşlarıyla sohbetler etmiş, yavaş yavaş bağımsızlığın ve özgürlüğün temellerini atmaya başlamışlardı. Mustafa Kemal, Harp Okulu’ndan 459 öğrenci arasından sekizinci sırada mezun olarak büyük bir çalışma ve azim örneği sergiliyor ve bu derece ile bugün Erkan Harbiye olarak bilinen Harp Okulu’na katıldı. Buradan yüksek puanla mezun oldu ve kurmay yüzbaşı olarak göreve başladı. Üç yıl sonra Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra Milli Mücadele’nin temelini oluşturmak isteyen ve Kara Harp Okulu’ndan mezun olan arkadaşlarıyla konuşmalar yaptı. Mustafa Kemal, Harp Okulu yıllarında hocası Yarbay Nuri Bey’in yardımıyla harp sanatını en iyi şekilde öğrendi. Mustafa Kemal okuldan yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. Ancak çalışmalarını Mehmed Kabasakal Paşa okuttu ve Mustafa Kemal tutuklandı. Ancak aralarında Ali Fuad Spisoy’un da bulunduğu Mustafa Kemal’in tutuklanması uzun sürmedi. Üçüncü Ordu’ya atanmalarını beklerken, sarayın müdahalesiyle 5 Şubat 1905’te Şam’da Beşinci Ordu’ya tayin edildiler. Mustafa Kemal ilk başta aradığı ortamı bulamayınca birkaç arkadaşıyla milli mücadeleyi konuşuyordu. Ancak zamanla amacına ulaştı ve Şam’da “Hürriyet Camisi’nde Vatan” adını verdiği gizli örgütü kurdu. Bu arada 3. Ordu’ya katılmak üzere Makedonya’ya gitti ve burada vatansever mücadelenin daha iyi gelişeceğine inanıldığı için yakın arkadaşlarıyla “Vatan ve Hürriyet Derneği”ni kurdu.
Ali Fuad Spiswi de kitabında Mustafa Kemal’in milli yönüne değinmiş ve onunla ilgili anılarını anlatmıştır. Mustafa Kemal Şam’da topçu eğitimini sürdürürken, Ali Fuad CEBESOY Selanik’te topçu eğitimini sürdürmektedir. Ali Fuat CEBESOY önce burada “İttihat ve Terakki Cemiyeti” olarak tanındı ve bu derneğe katıldı. Bu topluluğun lideri yoktur. ALİ FOUAD CEBESOY, lider olmadan toplumun fazla ilerleyemeyeceğine inanır. Aklınıza gelebilecek en iyi lider Mustafa Kemal’dir. Mustafa Kemal ise Şam’daki Beşinci Ordu Kurmay Dairesi’nde kolağası (yüzbaşı ve binbaşı rütbeleriyle cephe yüzbaşısı) olarak çalışmaktadır. Ama tek hedefi Makedonya’ya, Selanik’e gitmektir. Çünkü en iyi savaşın orada verileceğini biliyor. Bu maksatla Selanik’e tayini için Haki Paşa’ya müracaatlarda bulundu. Hakkı Paşa da bu atamayı onaylar. Mustafa Kemal, 16 Eylül 1907’de Üçüncü Ordu’ya tayin edildi. Ancak daha Selanik’e varmadan, şansölyelik onu Manastır’a tayin etti. Ancak bu bir formalitedir. Çünkü Ordu Merkez içinde. Mustafa Kemal Selanik’e gelince kolay bir yol bulup onu Kurmay Başkanlığı’na atadılar. Mustafa Kemal eğitimine Selanik’te başlarken, İttihat ve Terakki Cemiyeti ile Vatan ve Hürriyet Cemiyeti birleşir.
Mustafa Kemal’in amacı sadece padişaha meşrutiyet rejimini kabul ettirmek değildi. Bu, tek Türk devleti üzerinde meşrutiyet kurmaktır. Büyük çabalar ve araştırmalar sonucunda 23 Temmuz 1908’de Selanik’te önce manastır, ardından Meşrutiyet ilan edildi. Selanik “Yaşasın özgürlük!” Feryatlarla titrerken, Mustafa Kemal’in aklı “Şimdi ne olacak?” oldu. Özgürlük beyannamesi değil. Soru yaygın. Çünkü devrimin önderi ve uygulama programı yoktur. Meşrutiyetin ilanından sonra yapılacak ilk iş orduyu siyasetten kurtarmaktır. Çünkü devrimi gerçekleştirmek için orduya güvenen sendikacı liderler, iktidarlarını sürdürmek için siyasi çalışmalarında orduya ihtiyaç duyuyorlardı. Bu süreçte, oradaki isyanı bastırmak için Mustafa Kemal’i görevden alıp Trablus’a göndermeye çalıştılar. Temel amaçları Mustafa Kemal’i bu isyanın içine hapsetmek ve silahlı bir çatışmada onu öldürmektir. Ancak Mustafa Kemal bu tuzağa düşmeyip isyanı hızla bastırarak Selanik’e döndü. 14 Nisan 1909’da İtalyan gazeteleri İstanbul’da ayaklanma çıktığını ve Meclis’in kapatıldığını yazdı. O dönemde kullanılan Rumen takvimine göre bu tarih 31 Mart 1325’tir. Eski rejime geri dönmek isteyen gericilerin başlattığı bu isyan 31 Mart olayı olarak tarihe geçmiştir. 15-16 Nisan gecesi Mustafa Kemal önderliğindeki Hareket Ordusu ve bu orduya katılan Mahmud Şaukat Paşa ve Kulağası Kazım Karabekir’in kuvvetleri 19 Nisan’da İstanbul halkına bir bildiri yayınladı. 24 Nisan’da Hareket Ordusu, Sirkeci, Aksaray, Beyoğlu ve Edirnekapı yönlerinden İstanbul’a girdi. 27 Nisan’da Millet Meclisi olarak toplandılar, Sultan Hamid’i tahttan indirdiler ve Reşad Efendi’nin yerine Sultan V. Mehmed oldular. Bu operasyondan sonra bağımsızlık mücadelesi başlar.
3. Genel fikirleri saklı tutun
Atatürk’ün okul yıllarında yakın arkadaşı olan Ali Fuat Sibesoy’dan, Atatürk’ün o yaşta neler yaptığına ve neler yaptığına dair acı-tatlı anılarını gençlerimizle paylaşması ve onlara fikir vermesi istendi.
4. Kitaptaki olay ve kişilerin değerlendirilmesi
Ali Fuat Sibesoy, Atatürk Harp Okulu’na girdiğinde tanışmış ve hayatları boyunca yakın arkadaş olmuşlar.
Ayrıca Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna büyük katkıları olan yakın dostları ve çevresindeki insanlardan da bahsedilir.
5. Kitapla ilgili kişisel görüşler
Ali Fuat Sibesoy, aslen bir yazar olmasa da, Atatürk üzerine okuduğum tüm kitaplar içinde en akıcı olanıdır. Aralarında geçen olayları, anılarını ve aralarında geçen olayları akıcı bir şekilde kaleme alan Ali Fuat, Atatürk’ün öğrencilik hayatını okuyucuyu hem eğlendirecek hem de düşündürecek şekilde anlatmıştır.
6. Kitabın yazarı hakkında kısa bilgi
Ali Fuat Sibesoy, Atatürk’le Harp Okulu’nda tanışan ve Atatürk’le aynı görüşleri paylaşan yegane arkadaşlardan biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir rol oynamıştır.
Diğer roman özetleri
kitap özetleri
“İki Güzel Günahkar Özet Ahmed Rasim Sarıkamış Dram Özeti Alptekin Medrisulu”