medyauzmani.com
Son Sığınak Romanı Özeti Konusu Içeriği Kişileri Kısaca – Rüya Tabirleri

Son Sığınak Romanı Özeti Konusu Içeriği Kişileri Kısaca

1. Konik roman

Yazarımızın son eseri olan bu kitabında çocukluk günlerinden unutulmayan anılarından, yaptığı seyahatlerden, çaresiz aşkından, yaşadığı acılardan, yitirdiği mutluluklardan ve bir tiyatro grubunun keyifli olaylarından bahsediyor.

Romanın özeti 2.

İş bulmak için gittiği Diyarbakır’dan trenle İstanbul’a gelirken, yoğun kar yağışı nedeniyle ücra bir kasabada mahsur kalır. Kulübede uyurken bir kadın yanlışlıkla üzerine su döker ve uyandığında okula geç kalmadığı zamanlarda ağabeyinin yüzüne su çarptığı günleri hatırlar. Aynı kabinde seyahat eden ve mesleği şarkıcı olan McBeul adında bir kadınla tanışır. Tren yollar kapalı küçük bir kasabada mahsur kalınca Süleyman Bey ısınmak ve bir şeyler içmek için kahvehaneye gelir. Orada çay içerken, tanıdığı biri kasabanın halkevi müdürüdür ve herkes gençtir. Bir subayın düğününe davetli Halkevi, evlenemeyen gençlerin evlendikleri yerdir.Süleyman Bey, düğünde başkanın sürekli canını sıkan Eyüp lakaplı yaramaz ihtiyarı çok sempatik bulur. Biraz sonra Makbule’yi Paşa’nın sofrasında görmüş, ricası üzerine sofraya davet edilmiş ve Makbule vasıtasıyla yaşlı bir paşanın oğlu, İstanbul varisi Servet ve Paşa ile tanışmıştır. Paşa Oyun bu gösteriyi çok seviyor. Oyunun sonunda birbirlerine sempati duyan bu dört arkadaş, maddi ve manevi destek vaadiyle İstanbul’da yeni Türk tiyatrosunu kurmak için anlaşır.Süleyman Bey bu sözünü tutacağından emin değildir.

Birinci Dünya Savaşı’nda Mısır’daki Kanal Harekatı’na katılan eski bir yedek subay olan Süleyman Bey. Tiyatro sevgisi, İngilizler tarafından esir tutulduğu Zakazik kampından geliyor. zaman.

Varlıklı bir babanın en küçük oğludur, ancak genç yaşta ölünce eğitimini ancak babasının mirasıyla karşılayabilmiştir. Şimdilerde ise bir arkadaşının bulduğu bir boyahanede katiplik yaparak, bazen de kampta öğrendiği az da olsa İngilizce ve Fransızca ile mektuplar yazarak geçimini sağlıyor.

Bir gün Süleyman Bey, kaldığı küçük handa akşam saatlerinde bir sürprizle karşılaşır. Makbule Hanım, Servet Bey ve Hoca sözlerini yerine getirmek ve yeni tiyatroyu kurmak için İstanbul’a gelirler. Sözlerini tutmayacağından emin olmadığı için çok şaşırır. Arkadaşı Azmi kamptan gelir. Aynı zamanda bir tiyatro aşığıdır. Azmi uzun boylu, iri yapılı, içine kapanık, konuşmayı pek sevmeyen biridir. Onunla ne yapacaklarını konuşmak için bir akşam yemeğine giderler ve o Kassam katibinin yani türbanlı bir imamın kızıdır ve Maqboul küçük burunlu, kahkaha dolu bir kadındır. ve hayat dolu. Anadolu’nun ücra köşelerinde memurluk yapan Servet Bey, eski bir bakanın kızıyla evlidir. O bir kadın ama daktilo dediği sekreterine aşık. Akrabalarının kışkırtmasıyla büyük oğulları annelerinin tarafını tutarak onu meşgul ettiler.

Bu beş kişilik grup, Yeni Türk Tiyatrosu’nu oluşturmak için babasından kalan Servet Sarayı’nda bir inceleme heyeti kurar ve alınacak personeli seçer. Saray, ünlü büyük bir ailenin iyi eğitimli bir çocuğu olan Bertev Turhan adında yakışıklı bir adamdır. Sahneye en gençleri olan uzun boylu bir delikanlı alınır. Daha sonra bir öğretmen okulundan mezun olmuş ve bir süre öğretmenlik yapmış, ilk bakışta hemşire gibi görünen Remziyeh adında genç bir kız, Lokman adında Saadullah Nuri adında yaşlı bir aktör, Malak ve Musumi adında iki kız ve halen de Hz. küçük kız girer. Melek ve Masume halkevinde oyunlara katılmışlar, yani biraz tecrübeleri var ama onları işe almadaki etken, askere alınmama korkusuyla ağlamalarıdır. Dışarıda onlarca genç heyecanla kadroya katılmayı bekliyor. Akşama doğru Nirman, Durdan ve eski bir şeyhin oğlu Gazali, tiyatroyla uğraşmak için tıp eğitimini bırakırlar. Asa, Başlatan Doktor lakaplı biri ve Hakkı adlı eski bir büyücü tarafından tamamlanır. Akşam zorla giren kambur bir cüce sınava girmek ister ama Servette Beyin karşı olduğu için sınava alınmaz. Daha sonra Samsun’a giderken gemide ona rastlarlar, Haki Kampur hem iyi bir arkadaş olur hem de gemide birlikte performans sergileyerek para kazanır. İleride Servette gruptan ayrılınca gruba dahil olur ve sahne maddi sıkıntı içinde gruptan ayrılınca Hakkı ile çalışır ve onlara büyük kazançlar sağlar.

Samsun’dan başlayacak Anadolu turunun hazırlıklarına başlarlar ve hazırlıklar bitince yola koyulurlar. İlk başta her şey yolunda. Servet Bey tanındığı için devlet erkanı ve halk tarafından iyi karşılanır, maddi sıkıntıları yoktur. İstanbul’dan gelen bir mesajla ailevi sorunlar nedeniyle eve dönen Servet Bey, yollarına yalnız devam etmek zorunda kalır. Yolda Bertev Turhan İstanbul’dan gelen bir telgrafla gruptan ayrıldı, ardından Neriman Karst’ta iken Azerbaycanlı bir tüccarla tanışıp evlendi ve ardından küçük bir kasabada Hacı Lala hastalandı ve bunu bilerek şehri terk ettiler. . Ölmek üzereydi. Masumi ise bir erkeği oynarken ona aşık olur, ardından Masumi’nin fikri alınır ve düğünleri gerçekleşir. Sonunda eski sevgilisinin İstanbul’da olduğunu öğrenen ve yanına gelen Remziye, birlikte İstanbul’a dönmeyi kabul eder.Sonunda kalan tüm üyeler Masume’nin evinde akşam yemeği yerler.

Tiyatro sevgisini paylaşan bu insanların son çare olarak tanımladıkları bu tiyatro artık yıkılıyor. Bir zamanlar yangından kaçarcasına, sızıntıya doğru yol alarak gittikleri yer için nostaljik.

3. bence

Romanda tek ortak üslup, sahne sevgisi, bir grup insanın en zor anlarda bile birbiriyle dayanışması, insan ilişkilerine duyulan sevgi ve ilgidir. Ruhlar aynı bedende yaşar.

İnsanların birbirlerinin dertleriyle kendi dertleri gibi ilgilenmeleri, beraber sevinip beraber ağlamaları bizi yeniden insan olduğumuz için mutlu ediyor.

4. Kitapta geçen olaylar ve kişiler

değerlendirme

Süleyman Bey: Birinci Dünya Savaşı sırasında Mısır’daki Kanal Harekatı’na katılan eski bir asker. Savaşta İngilizlere esir düşmüş, on beş günlük esaretten sonra kaçıp İstanbul’a yerleşmiş, sanatseverdir. En önemlisi de her zaman dikkatli ve temkinli, ileri görüşlüdür.

Servette Bey: Mirasçıdır ve ilerlemiş yaşına rağmen çocukça sevincini üzerinden atamamıştır ve hala dünyaya bir paşa çocuğu gözüyle bakmaktadır.

Bayan McBully: Neşeli ve hoş bir kadın, çok gülen ve çok ağlayabilen, insan sevgisi dolu duygusal bir kadındır.

Öğretmen: Yaramaz, eğlenceli ve biraz da flörtöz olan bu kişinin kötü bir alışkanlığı vardır ve bazen tetikçi gibi davranır.

Azmy: Ben içe dönük biriyim ve geçmişteki kötü günlerin etkisinden dolayı konuşmayı pek sevmem, bu yüzden yardımcı oluyor.

Nirman’ın evliliği: Azerbaycanlı bir tüccar oyunları izlemeye geldi ve ikisiyle tanıştı, ardından Maqbool ile çok ilgilendi, sonra bir gün habersizce kaçtı ve Nirman’la evlendi, bu Nirman’a ihanettir.

5. Kitapla ilgili kişisel görüşler

Gerçek hayattan alınan bu roman, özgür ve sade anlatımıyla okuyucu üzerinde iyi bir etki bırakıyor.Kitap, yazarın ölümünden beş yıl sonra yayımlandı. Kitap taslak olarak bırakılmış olabilir. Bu nedenle olaylar arasında bazen kopukluklar olsa da bu durum yılın güzelliğini bozmuyor. Gerçek bir hayatı anlattığı için okuyanın çıkaracağı dersler var. Herkesin okuması gereken faydalı bir kitap olduğunu düşünüyorum.

6. Yazar hakkında kısa bilgi

REŞAT NURİ GÜNTEKİN 1889 yılında İstanbul’da doğdu. Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Paris’te öğretmenlik, müdürlük, milli eğitim müfettişliği ve kültür ataşesi olarak çalıştı. UNESCO’daki Türkiye gibi. Roman, öykü ve sahne çalışmalarının yanı sıra çeşitli çevirileri de bulunmaktadır.

Diğer roman özetleri

kitap özetleri

«Önceki Hastalık Özeti Reşat Nuri GÜNTEKİN Kadın Düşmanlığı Özeti Reşat Nuri GÜNTEKİN»

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın