medyauzmani.com
Türk modelini uygulayacak.. Türk gücü Rusya ve İran’ın planını bozdu! – Rüya Tabirleri

Türk modelini uygulayacak.. Türk gücü Rusya ve İran’ın planını bozdu!

Doktor onayladı. Javed Filiev, “Karabağ zaferinden sonra Rusya, bölgedeki etkisini Türkiye ile paylaşmak zorunda kaldı. İran, kendisini Azerbaycan’ın Karabağ’daki zaferinden en çok zarar gören taraf olarak görüyordu. Azerbaycan, Türk ordusu modeline dönerek ve silah alımlarında Türkiye’ye öncelik vererek ordusunu yenilemeye devam etmek için Türkiye ile işbirliğini derinleştirmeye kararlıdır. Değerlendirdi.

Dr. Kavid Filiev, AA’yı bölgesel dinamikler ve son gelişmeler bağlamında analiz etmek için 31 Ekim’de Soçi’de düzenlenen Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki üçlü zirveyi kaleme aldı.

Son iki yılda Azerbaycan’ın Karabağ’ı kazanmasının ardından bölgede yeni bir jeopolitik gerçeklik ortaya çıktı. Ancak bölgesel aktörlerin ve bölgede çıkarları olan devletlerin politikalarını bu yeni gerçekliğe göre yeniden şekillendirmeleri ihtiyacı ortaya çıktı.

Türkiye ve Azerbaycan diplomatik üstünlüğünü koruyor

Son iki yıldır devam eden diplomatik mücadelede bazı ülkeler Azerbaycan ve Türkiye’nin işbirliğinden doğan bu jeopolitik gerçeği kendi lehlerine değiştirmeye çalışırken, Azerbaycan ve Türkiye askeri ve diplomatik üstünlüklerini koruyorlar.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın Karabağ’daki zaferinde Türkiye’nin belirleyici rolünü açıklıyor Türkiye’nin desteği bize güç verdi ve bazı aktörlerin savaşa müdahale etmesini engelledi” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Zengilan’a yaptığı son ziyarette sözlerini tekrarladı.

Türkiye ve Azerbaycan ile ikili ilişkilerde çoklu güven

Kurtarılan Azerbaycan topraklarının yeniden yapılandırılmasında sadece bölgenin üç büyük ülkesinden Türk şirketlerinin bu kadar çok iş yapmasına izin verilmesi, iki ülke arasındaki karşılıklı güvenin derinliğini göstermektedir.

Türkiye, 1921 Kars Anlaşması ile Nahçıvan’ın garantörü olma hakkını elde ettikten sonra, Azerbaycan ile Müttefik İlişkiler Hakkında Şuşa Bildirgesi’ni imzalayarak işgalden kurtarılan Karabağ’da da güvenlik hakkını elde etmiştir. Bu adım aslında geçmişin hatırına değil, bölgenin geleceğinin güvenliği için atılmıştır.

Nitekim bu bildirge, Azerbaycan ve Türk parlamentoları tarafından karşılıklı anlayış çerçevesinde onaylanarak bağlayıcı bir uluslararası anlaşmaya dönüştürülmüştür. Bu süreçte Azerbaycan, Türk askeri modeline dönerek ordusunu yenilemeye devam etmek ve çok hassas iki konu olan silah tedarikinde Türkiye’yi önceliklendirmek konusunda Türkiye ile işbirliğini derinleştirme niyetindedir.

İran işbirliği yerine gerilim ilişkilerini tercih etti

İran, kendisini Azerbaycan’ın Karabağ’daki zaferinden en çok zarar gören taraf olarak görüyordu. Karabağ’ın zaferinin İran üzerinde geniş kapsamlı etkileri oldu, ancak İran hükümeti Azerbaycan ve Türkiye ile kalkınma ve işbirliği yerine gergin siyasi ve askeri ilişkileri tercih etti. Azerbaycan toprakları işgal altındayken son 30 yılda herhangi bir askeri tatbikat gerçekleştirmeyen İran, son iki yılda Azerbaycan sınırlarında üç askeri tatbikat gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Zengilan’ı ziyaret ederken, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdollahian Ermenistan’ı ziyaret etti. Abdullah Yan, Ermeni şehri Kaban’daki başkonsolosluğunun açılışını yaptı İran ve Ermenistan, bölgesel siyaset konusunda aynı görüş, tutum ve kaygılara sahiptir. Açıklamada, İran’ın Azerbaycan-Türkiye ittifakına karşı Ermenistan’ın yanında olduğu mesajını verdi. Zengezur Geçidi’ni kendi çıkarlarına aykırı olarak çeşitli şekillerde Azerbaycan’a saldıran İran hükümetinin Azerbaycan karşıtı politikaları otuz yıldır devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zengilan’a yaptığı son ziyarette, “Zangezur Geçidi ile ilgili bazı çevrelerde korku ve tedirginlik gerçeklikten uzaktır.” Aslında İran’ın Zanzizor konusundaki tutumunun bir bahane olduğunu söylemek.

Özetle İran, Batı’yı bölgeye taşıyan rakibi olarak gördüğü Ermeni hükümetine baskı yapmak yerine, Ermeni hükümetiyle işbirliğini derinleştirmeyi tercih ederek Azerbaycan-Türk ikilisine karşı saldırgan bir politika benimsemiştir. . Doğal olarak bu durum Azerbaycan’dan sert tepkiyle karşılandı. Azerbaycan medyası 30 yıl aradan sonra ilk kez Güney Azerbaycan konusunu kamuoyu önünde gündeme getirerek İran’a doğrudan mesaj göndermekten çekinmedi. İran, son yanlış adımlarıyla 30 yıl önce Ermenistan ile olan ilişkileri nedeniyle Azerbaycan’da geri getiremediği prestijini kaybetti.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın