medyauzmani.com
Yarın 4. Dünya Göçebe Oyunları başlıyor – Rüya Tabirleri

Yarın 4. Dünya Göçebe Oyunları başlıyor

İlk Göçebe Oyunları, 2014 yılında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev önderliğinde Kırgızistan’ın Çolpon-Ata kentinde Issık Kul Gölü kıyısında 10 farklı etnik spor dalının katıldığı yarışmalarla gerçekleştirildi. Oyunlara 19 ülkeden sporcu katılırken, birçok ülkeden olumlu tepkiler aldı. Bu nedenle Kırgızistan 2016 yılında İkinci Dünya Göçebe Oyunlarını düzenlemeye karar vermiş ve organizasyon 2016 yılında Issık Kul Gölü kıyısında gerçekleştirilmiştir. Uluslararası ilgi ve övgünün artmasının ardından Üçüncü Dünya Göçebe Oyunları da aynı ihtişamla gerçekleştirildi. Kırgızistan’da iki yıl sonra.

Dünya çapında üne kavuşan dördüncü oyunların 2020 yılında Türkiye’de yapılmasına karar verildi. Koronavirüs salgını nedeniyle iki yıl ertelenen organizasyon, 29 Eylül – 2 Ekim tarihlerinde İznik’te özel olarak hazırlanmış bir alanda yapılacak. .

“Geleceğin geleneklerinden biriyiz!” Amblemle yapılacak 4. Dünya Sırt Çantası Oyunları’nda binicilik sporlarında 2 branşta, milli güreşte 8 branşta ve okçulukta 3 branşta müsabakalar yapılacak. Oyunlara 102 ülkeden 3.000’den fazla sporcu katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da açılışa katılacak

Organizasyon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacak. Açılış programı 19:00 – 21:00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

dallar

Dördüncü Dünya Bedevi Oyunları’nda yarışacak branşlar şöyle:

Binicilik sporu: Kökbörü, Kökpar.

kıskaç: Satın al, ABBA hava güreşi, ABBA rekabetçi güreş, yağlı güreş, Pehlivan güreşi, Kazakistan güreşi, Şalvar güreşi, elmas güreşi.

Çekim: Geleneksel atış, uzun mesafe atış, kanıtlanmış atış.

bir program

Dünya Göçebe Oyunları günlük müsabaka programları aşağıdaki gibidir:

yarın:

08.00-12.00 Kökpar-Kökbörü

09.00-17.00 Geleneksel Okçuluk

13.00 – 16.00 At Atış

30 Eylül Cuma:

08.00-18.00 At Atış

09.00-12.00 Geleneksel Okçuluk

09.00-21.00 Elmas Güreşleri

10.00 güreş müdahalesi

14:00 yağlı güreş

1 Ekim Cumartesi:

08.00-13.00 At Atış

09.00-21.00 Güreş Al

10.00-14.00 ABBA güreş mücadelesi

14.00 şalvar güreşi

17.30-19.00 güreş

2 Ekim Pazar:

08.00-16.00 Kökpar-Kökbörü

09.00-13.00 Kazak güreşleri

10.00-14.00 Tatar güreşleri

13.00-17.00 güreş güreş

15.00-16.00 Büyük Güreş

Kültürel etkinlikler de yapılacak.

Organizasyon, kültürel etkinliklerin yanı sıra spor müsabakalarına da ev sahipliği yapacak.

Dünya mutfaklarından örneklerin katılımcılarla paylaşılacağı Dünya Göçebe Oyunları’nda göçebe evren de tanıtılacak. Organizasyon, etnik dans, etnik müzik, etnik kostümler, etnik pazar ve yan sohbetlerle kültürlerarası etkileşim artırılacaktır. Katılımcı ülkeler yeni kültürler hakkında bilgi edinme ve kendilerini ifade etme fırsatına sahip olacaklardır.

Yapılacak müsabakaların yanı sıra Mangala, Siret, Tuğuz Korgol, Shivgan, Udari Spak, Ting Ilu, Batu, Mogul Poh, Kırgızistan Güreşleri ve Gulish’in performansları da gerçekleştirilecek.

Kültürel ve tarihi miras korunuyor

Dünya Göçebe Oyunları ile dünyanın kültürel ve tarihi mirası korunacak.

At oyunlarından milli güreşlere, okçuluktan gastronomiye, geleneksel sanatlardan gösteri sanatlarına, çocuk oyun alanlarından etnik pazarlara kadar çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği 4. tüm dünyada, Kültürler arası iletişimi, dostluğu ve uyumu güçlendirmek.

102 ülkeden 3 bini aşkın sporcunun katılacağı etkinlik, Türk kültür diplomasisinin tanıtımına, İznik’in daha iyi tanınmasına ve dünya çapında hak ettiği tanınmaya da katkı sağlayacak.

Dört günlük benzersiz deneyim

Dünya Göçebe Oyunları’na katılmak için İznik’e gelen misafirler 4 günlük eşsiz bir deneyim yaşayacaklar.

Kurum için tasarlanan sitede ziyaretçiler için çok özel vakit geçirebilecekleri deneyim alanları oluşturulmuştur. Yaklaşık 5 bin seyirci kapasiteli ana amfi tiyatronun yanı sıra güreş ve atıcılık için özel stantlar oluşturuldu.

İznik Gölü kıyısında yeme-içme reyonları, geleneksel el sanatlarının ziyaretçilerle buluştuğu etnik bir pazar, ibadethaneler, ocak başı sohbetleri, binicilik, gösteri sanatları ve okçuluk eğitim alanları yer alacak.

Zara, Arslanbek Sultanbekov, Kiraş, Trio Mandeli, Mustafa Cecil ve Koliva’nın konserleriyle katılımcılara müzik ziyafeti verilecek.

Uluslararası lezzetler, İznik köylü pazarı, yerel mutfak ve yerel tanıtım çadırlarındaki lezzetler, hem yabancı hem de Türk misafirlere farklı bir deneyim yaşatacak.

Karavan parkı ve kamp alanlarında konaklamak isteyen katılımcılar kuruluş alanında bulunabilirler.

Doğası ve tarihi ile İznik

4. Dünya Backpacker Oyunları’nın yapılacağı İznik, tarih, kültür ve coğrafya açısından Anadolu’nun en önemli yerlerinden biridir.

Kentin yakınındaki Karadin, çiçek, Yuğucek ve Çakırca Tepeleri’nde M.Ö. 2500 yıllarına kadar uzanan bir uygarlığın izleri saklı. MÖ 7. yy’da Trak kavimlerinin göçünden önce burada kurulan yerleşim, “Helicari” adını almıştır. Kentte basılan sikkelerde Chrispolis (Altın Şehir) adı okunmaktadır.

Kentin adı MÖ 316 yılında Makedon generali İskender Antigonos tarafından Antigoneia olarak değiştirilmiştir. İskender’in ölümünden sonra Antigonos ile General Lysimakhos arasındaki savaşı kazanan Lysimakhos, şehre Antipatros’un kızı olan karısı Nikaia’nın adını vermiştir.

MÖ 293 yılında Bithynia Krallığı ile ilişkilendirilen kent, önemli mimari yapılarla süslenmiştir. Bir süre Bithynia krallığının başkenti olan Nicaia, daha sonra Roma’da önemli bir yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmüştür.

Nikaia, Bithynia’nın havarilerinden biri olan Petrus’un çabalarıyla Hıristiyanlıkla tanıştırıldı. İmparator L. Konstantin döneminde Hıristiyanlık yasağı kaldırıldı. 325 yazının başında Nikaia, Hıristiyanlık için çok önemli bir olaya tanık oldu ve ilk konsül Senato’da bir araya geldi.

Sonraki dönemde Osmanlılar, Selçuklu ve Bizans Anadolu devletlerinin himayesi altında bulunan Nikaia’yı 1331’de fethetti. Osmanlı döneminde İznik olarak adlandırılan şehir bir sanat, ticaret ve kültür merkezi haline geldi.

Davut Kayseri, Ebol Fazl Musa ve Eşrefoğlu Abdullah Al-Rumi gibi ünlü mutasavvıflar İznik’te yaşamış ve eserler vermiştir. Osmanlı döneminden ilk cami, medrese ve imaret İznik’te yapılmıştır.

14., 15. ve 16. yüzyıllarda İznik bir sanat merkezi olmuş ve dünyaca ünlü çini ve seramikler burada üretilmiştir. İznik, Helenistik dönemden kalma ızgara planlı kentsel yerleşimi, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma anıtsal yapılarıyla tarihi kent dokusunu tüm canlılığıyla koruyor.

Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu başta olmak üzere dört imparatorluğa başkentlik yapmış ender yerleşim yerlerinden biri olan İznik, sarayıyla ünlüdür.

Günümüzde mezarlar, kaya mezarları, türbeler, saraylar, tiyatrolar, kiliseler, camiler, türbeler, hamamlar ve hamamlar ile bölge önemli bir turizm merkezidir. 4. Dünya Göçebe Oyunları sayesinde İznik, doğası ve tarihi ile bir kez daha dünyanın ilgisini çekecek.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın