1. Konik roman:
Zilesh isimli bir kızın Cemal isimli bir gence olan aşkını, babasının cehaletinden dolayı çektiği acıları ve fakir bir adamın duygusuz insanlarla olan anılarını anlatıyor.
İkinci romanın özeti:
Zelish tütüncülükle geçimini sağlayan bir ailenin kızıdır. Bir gün Zillis evinde otururken, bir keçi ipini kırdı ve biraz daha uzakta oturan komşusunun tarlasına zarar verdi. Zyliss, keçisinin kaçtığını fark eder ve onu arar. Keçilerinin girdiği tarlada Cemal adında bir gençle karşılaşır. Birbirlerini etkilerler. Sürekli birbirlerini düşünmekten kendilerini alamazlar. Ancak Zelish’in babası Recep, Zelish’i arkadaşı Bekir’e evlendirme sözü verir. Aslında Bekir’e borçludur ve bu nedenle Zeliş’i Bekir’e vermek istemektedir. Zeliş ise bu olaylardan habersizdir.
Bir gece o yörenin halkı toplanıp eğlenirken, Zelish ve Jamal sürekli dikkatleri üzerine çeker ve birbirleriyle konuşma cesaretini kendilerinde ararlar. Sonra toplandılar, kalabalıktan ayrıldılar ve kimsenin olmadığı bir yerde toplandılar. Öte yandan Recep, Zeliş’i Bekir’le bir an önce evlendirmeyi planlamaktadır. O civarda yaşayan Yaşar isimli bir genç, Zeliş ve Cemal’in birbirlerini sevdiklerini fark eder. Onları ayırmak için bir sürü dedikodu yayar. Bekir ise dedikodulara çok kızdı. Zelish’in ona karşı davranışı da söylentileri doğrular niteliktedir.
Jamal ve Zelish, köydeki dedikodular yüzünden aileleri tarafından baskı görmektedir. Bu yüzden mektup yazmaya başladılar. Bir süre sonra Cemal’in Zeliş’i kaçıracağı söylentisi etrafa yayılır. Bu sırada o bölgede pek popüler olmayan Fahmy Hass isimli bir kişi, Bekir’i Zelish’i kaçırması için ikna eder. Zelich’in babası, kaçırma olayı kendisini göremeyeceği bir yerde gerçekleşirse olaya göz yumacağını söyler. Böylece babası, kızının kaçırılmasına izin verdiğini söylemesine izin vermeyecekti.
Bekir ve arkadaşları bu planı yaparak bir araba bulmuşlardır. Zilich’i kaçırmak için evden uzaklaşmasını bekliyorlardı. Ziliç’in abisi Rabih arabayı görünce ablasına koşarak kaçırılacağını söyledi. Öte yandan Ziliş evden çıkarak doğruca Cemal’in evine koşmaya başladı. Bir an önce Jamali’yi bulup kaçmaları gerekiyordu. Cemal Ziliş’i koşarken gördü ve durumu anladı. Cemal Ziliş’in koluna girip dağlara doğru koşmaya başladılar. Kaybolduklarında akşam olmuştu. Jamal, geceyi geçirmek için bir tanıdık bulması gerektiğine karar verdi. Geceyi asker olan çocukluk arkadaşının evinde geçirmeye karar verirler. Bakır ve arkadaşları, Cemal hakkında suç duyurusunda bulundu. Jamal’ın bunu babasıyla birlikte planladığını ve kızı Jamal ile babasının birlikte kaçırdığını söylediler. Böylece Jamal’ın babasını hapse atmayı ve Jamal’ı ifşa etmeyi planlıyorlardı. Ancak işler istedikleri gibi olmadı. Jamal’ın babası, onu çok seven bir arkadaşı sayesinde hapisten çıkar.
Zelish ve Jamal, zengin bir çiftçinin yanında çalışmaya başlar. İşveren olan bu adam bir süre sonra evden kaçtıklarını anlar ve jandarmaya haber verir. Jandarma, Jamal’ı tutuklar ve hapse atar.
Cemal’in duruşmasında Zeliş, yaptığı her şeyi Bekir ve arkadaşlarına anlattı. Seyirci olan iki ailenin tanıdıkları, Rajab’ı şikayetini geri çekmeye ikna etti. Böylece Jamal hayatta kaldı ve Zelish ile evlendi.
3. Anfikri’nin hesabı:
İnsanlar çocuklarını istemediği biriyle evlenmeye zorlamamalı, isteklerine kulak vermeli. Birbirini seven iki genci kimse ayırmasın.
Sürü zihniyetine sahip bir yerde asla sıkışıp kalmamalıyız. Attığımız her adımı, söylediğimiz her sözü dikkatle düşünmeliyiz.
3. Kitaptaki olay ve kişilerin değerlendirilmesi:
Zelic: 16-17 yaşlarında çok iyi kalpli, çalışmayı seven, kimseden korkmayan bir kız.
Jamal: Genç Zyliss seviyor.
RECEP: Zelish’in babası. Rajab, kendi çıkarı için Zelish ile evlenmeye çalışırken, anlayışsız bir baba rolünü oynar.
FEHMİ HAS: Sevmeyen, alkolik ve kumarbazdır.
Yaaqer: Zelish’e aşık olan genç bir adam. Zelish ve Cemal’i birbirinden ayırmaya çalışan kötü bir adamı oynuyor.
4. Kitapla ilgili kişisel görüşler:
Kitapta birbirine âşık olan iki gencin aşkını çok güzel anlatmış. Olaylar çok basit ve anlaşılır bir şekilde anlatılıyor. Heyecandan hoşlanan arkadaşlarıma tavsiye ederim.
5. Romanın yazarı hakkında kısa bilgi:
1921 yılında Yunanistan’da doğan Necati Komali, şair, öykücü ve oyun yazarıdır. Ve ürettiği tüm türlerde başarılı oldu. Oyunları en çok beğenilen Türk yazarlarından biridir. İzmir ve Urla’da avukatlık, ardından iki yıl Paris basın ataşeliğinde yazarlık ve Radyo İstanbul’da editörlük yaptı.
Aşk, sevinç, hasret gibi güncel kaygıların yanı sıra dönemin toplumsal sorunlarını da işlemiştir. Necati Cumali, roman ve hikâyelerinde özellikle Ege bölgesindeki şehirlerin ve köylerin sorunlarını işlemiştir. Tufan onun önemli eserleridir.
Diğer roman özetleri
kitap özetleri
«Antebbe Özet Namık KEMAL Kalbimi Sana Bıraktım Özet Necdet EKİCİ»